България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от РБ: Отцеплението неминуемо ще доведе до крах

Димитър Делчев коментира и отказа на ЦИК да въведе машинно гласуване във всички избирателни секции

31.01.2017 | 09:55 Редактор: Жанета Нейкова
Глас от РБ: Отцеплението неминуемо ще доведе до крах

Да се бориш да ръководиш нещо друго, вместо да се бориш заедно с цялото да постигнеш нещо голямо, това неминуемо ще доведе до крах и българските избиратели ще го видят. Това заяви в "България сутрин" Димитър Делчев от Реформаторския блок по повод различните отцепления от партията и информациите, че десницата е отправила призив за връщане на Радан Кънев към блока. 

Пред Bulgaria ON AIR Делчев категорично отрече тези твърдения и обясни, че на първия конгрес на блока е имало призиви за обединение на десницата. По думите му именно отцепничеството вдясно е това, което винаги е пречило на блока да се представя добре на различните избори.

"Реформаторският блок се явява на предстоящите избори силен, единен, консервативен, с искане за силна държава в секторите правосъдие, сигурност, здравеопазване и образование", настоя Димитър Делчев

Той коментира и решението на Централна избирателна комисия (ЦИК) да няма машинно гласуване във всяка избирателна секция на предстоящите парламентарни избори.

Членът на Реформаторския блок сподели, че се учудва как ЦИК по-рано не е разбрала, че машинното гласуване трябва да бъде въведено. Той каза още, че въвеждането на машините е част от Изборния кодекс от 2014 г. и нарече решението на държавния орган "противозаконно".

Според Делчев избирателната комисия цели да реши собствени проблеми и тъй като не може да се справи да постави машини във всички секции, приема решения, които после Върховният административен съд трябва да отменя.

По време на разговора в жива връзка гледната точка на ЦИК представи нейният говорител Александър Андреев.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR той заяви, че никъде в закона не е написано изрично, че трябва да има машинно гласуване. 

Запитан за мнението на ЦИК по внесената жалба от проекта на Радан Кънев "Нова република" и обвинението от членовете й, че се нарушава Избирателният кодекс, Андреев отговори лаконично:

"ЦИК е приела своето решение и оттук нататък ВАС трябва да се произнесе по законосъобразността му. Ние ще се съобразим с това решение и ще го изпълним такова, каквото е".

В отговор на изказването на говорителя на ЦИК Димитър Делчев зададе въпроса:

"След като ЦИК може да закупи 12 400 машини или да ги наеме, защо взима решение да не го прави?"