Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

От ГЕРБ предлагат отпадане на партийните субсидии

Ще минат ли предложенията за поправки в Изборния кодекс? Коментар на Димитър Лазаров в "Денят ON AIR"

12.01.2017 | 19:34 Редактор: Тодор Петров
От ГЕРБ предлагат отпадане на партийните субсидии

Нашето предложение е да няма партийна субсидия, обяви народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров в предаването "Денят ON AIR". 

Според него е възможно изготвеният от ГЕРБ законопроект за промени в Изборния кодекс, да бъде разгледан до края на работата на това Народно събрание.

"Утре ще разгледаме на извънредна Правна комисия законопроекта за поправки в Изборния кодекс. Общото със законопроекта на Мая Манолова е, че има 240 едномандатни изборни района. Разликата е, че ние не предвиждаме избирателен район в чужбина. Гласуването там ще става с машини", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Димитър Лазаров добави, че се предвижда да има машинно гласуване и в страната. По думите му районирането се прави на база списъците в ГРАО, последното преброяване и списъците в "Български документи за самоличност". 

Гостът в студиото на Кузман Илиев очаква утре да си проличат позициите на останалите парламентарни групи, като припомни, че при разглеждането на резултатите от референдума не е имало критики и явно несъгласие.

"Това е гласът на 2,5 млн. български граждани, които искат мажоритарен избор в два тура", подчерта Лазаров.

Той не е съгласен с термина "мъртви души" в избирателните списъци. Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че немалка част от хората, които фигурират по постоянен адрес в България, имат настоящ адрес в чужбина, а други пребивават там без да имат адресна регистрация.

По думите му подадената от правителството оставка е въпрос на принципи. Димитър Лазаров е убеден, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори.