ГЕРБ и БСП внасят свои законопроекти за промяна в изборната система

Представители на двете партии коментираха за какви нови изменения в законодателството настояват

12.01.2017 | 10:17 Редактор: Жанета Нейкова
ГЕРБ и БСП внасят свои законопроекти за промяна в изборната система

Днес ПП ГЕРБ ще внесе законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система, а вчера БСП подаде декларация, в която настоява за 50% мажоритарна, 50% пропорционална такава. Има ли време този парламент да се заеме с тези въпроси, двама представители на партиите отговарят в "България сутрин". 

Според Георги Георгиев от ГЕРБ въпросът за избирателната система, който се случи вследствие на проведения референдум преди два месеца, е най-големият приоритет в работата на Народното събрание в следващите месеци, заяви той пред Bulgaria ON AIR. 

А дали 43-ото Народно събрание би могло да се заеме с желанието на гражданите за промяна в избирателната система, Георги Свиленски от БСП заяви, че в оставащите 10 дни "нито е време, нито има моралното право парламентът да предприеме такива кардинални решения". 

Свиленски допълни, че не може да разбере "лицемерното поведение на колегите от ГЕРБ. Вече минаха два месеца от гласуването на референдума, а защо не внесохте законопроекта си досега?"

Депутатът от ГЕРБ, от своя страна коментира, че „изготвянето на всеки законопроект технически изисква време".

И допълни, че "в момента, в който видяхме, че има 2.5 милиона граждани, които желаят тази промяна, ние няма как да твърдим, че референдумът не е легитимен, заради 13 хил. гласа. Докато новоизбраният президент Румен Радев спечели изборите с 500 хил. гласа по-малко".

Депутатът от БСП заяви пък, че всички партии са подценили изборите преди два месеца, подценили са също и избирателите и не са информирали какви биха били последствията от референдума.

"След направения избор пред ноември, ние от БСП вече променяме нашата позиция, затова настояваме за пропорционална избирателна система", категоричен е Георги Свиленски. 

Репортаж на Мария Папазова: