България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЦИК е готова за предсрочните избори, заяви Мария Мусорлиева

Зам. - председателят каза за Bulgaria ON AIR, че комисията излиза "виновна" за всичко по време на избори

02.02.2017 | 09:11 Редактор: Жанета Нейкова
ЦИК е готова за предсрочните избори, заяви Мария Мусорлиева

"ЦИК по стандарт е "виновна" за всичко по време на избори, защото така е най-лесно". Това заяви Мария Мусорлиева, зам. - председател на комисията, която бе гост в "България сутрин".

Тя коментира скандала за машинното гласуване, в който Централната избирателна комисия бе въвлечена. По-рано ЦИК взе решение машинното гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Вчера обаче Върховният административен съд отмени решението и така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване. Делото започна по жалба на "Нова република".

Пред Bulgaria ON AIR Мусорлиева каза, че администрацията на ЦИК е готова за провеждането на извънредните избори през март, но е въвлечена в скандали и трябва да обяснява какво се случва.

"Странно е как толкова съдии избраха един и същи човек да разглежда и двете "топ дела" в държавата - референдумът и машинното гласуване", каза зам.-председателят и допълни, че жалбата срещу машините беше обсъдена в това решение, а нито един довод на ЦИК не беше разгледан.

Тя информира, че от 2014 година комисията уведомява депутатите, че след 2016 година ще трябва да се направи реално машинно гласуване, а не експериментално, както е провеждано от 2014. "Разбира се, не бяхме чути", сподели гостът.

Освен това, Мусорлиева посочи как от 2014 година се явява една единствена фирма и винаги печели конкурса да осигурява техниката за експерименталното машинно гласуване.

"Фирмата беше една от най-неподготвените. Дойде от Филипиниje, екипът не говореше български, бележките, които излизаха от машината, имаха грешки, нямаха и преводач", възмути се тя.