Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализатор: При смяна на администрацията, САЩ ще пожертват част от Европа, включително и България

Путин разсъждава като император на Русия самовержец, коментира Илия Лазаров

12.02.2024 | 21:28 Редактор: Елеонора Танева

Отложи се посещението на Путин в Турция, планирано за днешния 12 февруари. Все още отекват посланията на руския президент в интервюто пред бившия журналист от Fox News Тъкър Карлсън. 

"Имаше няколко важни неща в интервюто, които бяха важни от гледна точка на неговия начин на мислене. Той разсъждава като император на Русия самовержец, което видяхме от тезата му, че Украйна не е съществувала. Казвайки, че Украйна е създадена 1917 г. едва ли не е за него е основание, че може да си върне голяма част от нея. Нарушава основно право на нациите на самоопределение", коментира международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR". 

Според него интервюто е било без импровизации и под диктовката на екипа на Путин. 

"Иначе нямаше да получи интервю или щяха да го прекъснат. Това са контролирани процеси, няма импровизации. То е насочено изцяло към пазара в САЩ, към републиканците - да даде едно рамо на Тръмп, който каза тотална глупост,  че ще насърчава Путин да прави каквото си иска", каза гостът.

Във връзка с отмененото посещение на Путин в Турция експертът видя бягство от конкретен ангажимент. 

"Ако отидеше в Турция, трябваше да има ясни послания,  отваряне на вратата. Много анализатори казват, че Русия е в добра фаза във военно отношение. Миналата година ключов беше Бахмут, който е с размерите на "Люлин". Тази година това е Авдеевдка - с размерите на "Красно село". Водят се титанически военни действия за малки стъпчици. Великата Руска империя от една страна и от друга страна Украйна. И двете страни се задъхват. Украйна, която по-малкият субект, е логично да има умора, не е логично, че тази империя, наречена Русия, се задъхва в този конфликт", анализира Илия Лазаров.

Пред Bulgaria ON AIR той прогнозира, че нито Доналд Тръмп, нито Джо Байдън ще стигне до изборите за следващ президент на САЩ: "Имаме надбягване на двама възрастни хора, които са със сериозни съмнения за адекватност. А САЩ са една много млада, силна нация. Тези две фигури не представляват САЩ в никакъв случай. Тези двамата ще бъдат сменени с по-млади кандидати до изборите".

Илия Лазаров е убеден, че ако Путин излезе победител - следваща след Украйна ще бъде Полша.

"Той смята, че при смяна на администрацията в САЩ, те ще пожертват част от Европа, включително и България. Дали ще се случи - по-скоро не. Той се надява на това развитие на международната обстановка", каза международният анализатор. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 4
Лили Барута
преди 2 седмици
Дай Боже, дай Боже....да ни оставят "американците" намира най после Сигнализирай за неуместен коментар