Победа на Байдън няма да сложи край на политическото боледуване на Америка

Урокът от първия мандат на Тръмп е, че той трябва да бъде вземан сериозно

11.02.2024 | 13:13 Редактор: Деси Николова
Победа на Байдън няма да сложи край на политическото боледуване на Америка

Разликата между победа на Доналд Тръмп и такава на Джо Байдън през ноември може да е бъдещето на американската република. Но от това не следва, че втори мандат на Байдън ще сложи край на политическото боледуване на Америка, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Победата му вероятно ще бъде скромна, обявена за открадната от Тръмп и ще включва загуба за демократите на контрола над Сената на САЩ. Би било много смело да се мисли, че един сенилен Байдън, борещ се с още повече блокирания в Конгреса, ще охлади републиканската възбуда. Разумно е да се очаква, че в навечерието на изборите през 2028 г. Америка ще изпита отново днешното чувство на тревожност.

Това е изборът, пред който са изправени избирателите на САЩ след десет месеца, и той е ясен. Тръмп не оставя никакво съмнение, че би използвал пълната гама от президентски правомощия и би намерил нови, за да накаже враговете си и да награди приятелите си. Би било глупаво да мислим, че той се шегува, когато обещава да бъде диктатор за един ден и да изкара американски войски по улиците.

Урокът от първия мандат на Тръмп е, че той трябва да бъде вземан сериозно. Много се изговори какво ще направи той законово във втория си. Следователно би било несериозно да се приеме, че конституционният ред в САЩ ще оцелее при един ревизионистки Тръмп.

Това е проблемът. Победа на Байдън би означавала, че Америка ще отложи битката с 4 години, като няма гаранция, че ще я спечели тогава. Като се има предвид чернобялата природа на избора в Америка, разбираемо е, че на хората им е трудно да видят отвъд ослепителния катарзис на едно поражение за Тръмп.

Шансовете за това са по-големи от това, което котират букмейкърите, посочва авторът. Тръмп навлиза в съдебен ад. Наскоро той беше глобен с над 83 милиона долара обезщетение за клевета срещу жертва на сексуално насилие от негова страна. Грози го забрана да прави бизнес в Ню Йорк и да му бъде наложена глоба от поне още 350 милиона долара за подправяне на финансовото му състояние. След това идват криминалните процеси срещу него. Вероятно ще има присъди.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС