Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Путин е притеснен от заповедта за арест, няма да посети Турция

"Ердоган ще отиде в Москва", смята Георги Димов

09.02.2024 | 21:15 Редактор: Вяра Димова

Посещението на Путин в Турция, което беше планирано за понеделник - 12 февруари, се отлага.

"Беше очаквано да се отложи. Получи се класическо дежавю. Миналата година имаше силно анонсирана визита на руския президент в Турция през август. Срещата не се състоя, а беше оповестено, че Ердоган ще отиде в Москва на 8 септември. Дори не беше на 8, отиде на 1 септември, срещата беше в Сочи - последната им среща", напомни бившият генерален консул в Одрин и политически анализатор Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

Вероятно Путин няма да отиде в Турция, а Ердоган ще отиде или в Москва, или отново в Сочи, прогнозира Димов. 

"Руският президент е много притеснен от заповедта за арест. Тя е от 17 март и след нея той пътува само един път зад граница и това беше в Китай през август миналата година", коментира политическият анализатор в ефира на Bulgaria ON AIR.

Димов припомни темите от предишната среща между Путин и Ердоган. Една от тях е двустранният стокообмен между Турция и Русия.

"Беше анонсирано, но не се реализира, че ще бъдат направени планове за преминаване в двустранната търговия в разплащане в местна валута. Анкара пое ангажименти да помогне на руска банка. Има планове за възобновяване на проекта за втора турска АЕЦ", изброи гостът.

По думите на Димов предстоящите избори е малко вероятно да попречат на срещите: "Ердоган ще търси реванш за изгубените две кметски места в Истанбул и Анкара на изборите отпреди 5 години".

Той коментира избора на съпредседателите на ДПС.

"Българската партия и Турция са като скачени съдове. Взаимно се допълват по време на избори", завърши Димов. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Ха ха ха ... егати "анализатора"?!!! Сигнализирай за неуместен коментар