fallback

Експерт: Имотната мафия не е проблем само на прокуратурата, да излязат и сигналите от МВР

"Парите и политиката пораждат влияние в съдебната власт", коментира Иван Брегов

12.02.2024 | 20:46 Автор: Толя Стоянова

Дълго време паралелните структури определят кадровия подбор на съдии и прокурори. Овладели са системата отвътре. Паралелната система не започва само с хора като покойния Мартин Божанов, тя е на всяко ниво. Това ниво има своите политически и икономически протекции. Парите и политиката пораждат влияние в съдебната власт и пораждат една паралелна държава. Това каза правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов в студиото на "Денят ON AIR".

"Исторически данни има за тези проблеми. Последният такъв беше с "Осемте джуджета" и с Петър Петров. Видяхме, че това лято временно изпълняващият длъжността главен прокурор - Борислав Сарафов, започна редица дисциплинарни производства сред прокурорите. Главните действащи лица останаха незасегнати, а потърпевши са други. Всичко може да се замете, а дори и да не се замете, то стига само до периферията на отговорните, а не до тези, които са възложители", допълни той.

На въпрос временната комисия в НС дали ще открие нещо по случая с Мартин Божанов-Нотариуса, Брегов отговори, че е много важно да бъдат разпитани административните ръководители в прокуратурата, ръководителите на служба ЕСГРАОН и ръководителите в МВР. Той отбеляза, че България е парламентарна република и тези действия могат да дадат гласност на случая.

"Основната работа е на прокуратурата, в която обществото е загубило доверие. Изборът на Гешев беше политическа угодна ситуация, с която тогавашните парламентарно представени сили бяха съгласни. Тези, които го назначиха, те го и освободиха. Имотната мафия не е проблем само на прокуратурата. Всички сигнали, които са подавани към МВР, трябва да излязат", каза Брегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата процедура по изменение на Конституцията се е случила твърде бързо.

"Някои от текстовете стихийно бяха променяни в последната седмица. Имало е недоглеждане. Голяма част от текстовете са дългогодишно усилие вътре в самата съдебна власт, в гражданския сектор, и те са добро дело. Бяха крачка напред, за да се доближим до утвърдени стандарти в правосъдието", добави правният експерт.

На въпрос сигурно ли е, че прокурорският съвет ще бъде независим, той отговори, че има нишка да се прокрадне влияние.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback