Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Каракостов: Педиатричното отделение за новата болница е параван

В София има нужда от половината от наличните болници, коментира неврохирургът

10.05.2024 | 20:57 Редактор: Елеонора Танева

Подписки за реформи в здравеопазването, изпратени в ДАНС и прокуратурата документи за бъдеща болница. Не стихват скандалите в здравеопазването. 

"В цивилизованите страни има концепция за здравеопазването - от детското, семейното, училищното, до навършване на 18 г. Ако се направи чиста математическа сметка колко е броят на населението и каква е нуждата от болници, това е свръхголяма болница. Защо мислите, че няма здравна карта - тя ще внесе ред в здравната кочина. Който където си иска си прави болници с уклон към високоплатени клинични пътеки", коментира неврохирургът проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в София има нужда само от половината на болниците, които съществуват. Изрази мнение, че едва ли изтъкнати педиатри са питани от какво има нужда новата болница.

"Педиатричното отделение - това е параван, ако е педиатрична, ще има много високоспециализирани дейности. В момента голяма част от водещите специалисти, които практикуват трудова дейност в държавни болници преливат в частните", посочи неврохирургът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Каракостов каза също, че по време на избори всички обещават и с това всичко приключва. 

"Зад всички неосъществени проекти стои лобизъм, финансови интереси. Нима сградата, която обявиха за негодна в Александровска болница току така е обявена за негодна - била и много висока, няма педиатрии на един етаж", коментира още медикът. 

По думите му лобизъм има и по отношение на лекарствата за сърдечноболни, които бяха обявени за безплатни. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа