Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализатор за обиколката на Си Дзинпин: Приоритетът му е да утвърди позициите си в Европа

Стратегическото партньорство на Китай с Русия няма да намалее, смята Захари Захариев

10.05.2024 | 21:10 Редактор: Беатрис Младжова

Златното пътешествие на Си Дзинпин - колко силен е Китай в Европа?

"Китайската политика винаги е много целева. И тук се преследваха конкретни икономически и политически цели. Всичко това осмисляше пътуването на Си, но от друга страна трябва да кажем, че приоритетът беше поставен върху това Китай да запази позициите си в Европа и да ги утвърди", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Денят ON AIR.

Според него положителният отговор за подкрепа на инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон е съгласуван между Пекин и Москва.

"Макрон, който спонтанно призоваваше за войски на НАТО и най-вече френски на територията на Украйна, сега изведнъж се обърна към Си Дзинпин с молба да бъде подкрепена неговата инициатива за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри във Франция. И той получи един положителен отговор от Си Дзинпин, което навежда на мисълта, че това е съгласувана позиция на стратегическите съюзници Пекин и Москва", допълни Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Докато в Брюксел са против електроавтомобилите, във Франция ги приветстват, смята Захари Захариев.

"Както в Брюксел тръбят срещу електроавтомобилите и го превръщат в пропаганден инструмент, френският министър на търговията заявява на Си Дзинпин: "Вашите автомобили са добре дошли във Франция". В същото това време компании на Франция подписват със свои китайски партньори договори за съвместни проучвания на производство на чипове и разработка на нови, които се използват в електрониката", коментира гостът.

Всякакви изненади може да има след посещението на Путин в Пекин, а стратегическото партньорство с Русия няма да намалее, изрази позицията си  анализаторът.

"Определено ще излезе нещо от посещението на Путин. Стратегическото партньорство с Русия няма да намалее, напротив - ще върви. Нещата вървят в интегративен план много активно. Това разбърква пасианса и можем да очакваме всякакви изненади, включително след посещението на Путин в Пекин. Спирането на военните действия по време на Олимпийските игри може да открие процеса за мирно решаване на конфликта. Засилва се натискът на Русия върху украинския фронт", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Рамбо
преди 1 седмица
Тоя рашиски ***, един шут отзад и да се презиме в Москва... Сигнализирай за неуместен коментар