Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Имотната мафия не е проблем само на прокуратурата, да излязат и сигналите от МВР

"Парите и политиката пораждат влияние в съдебната власт", коментира Иван Брегов

12.02.2024 | 20:46 Редактор: Толя Стоянова

Дълго време паралелните структури определят кадровия подбор на съдии и прокурори. Овладели са системата отвътре. Паралелната система не започва само с хора като покойния Мартин Божанов, тя е на всяко ниво. Това ниво има своите политически и икономически протекции. Парите и политиката пораждат влияние в съдебната власт и пораждат една паралелна държава. Това каза правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов в студиото на "Денят ON AIR".

"Исторически данни има за тези проблеми. Последният такъв беше с "Осемте джуджета" и с Петър Петров. Видяхме, че това лято временно изпълняващият длъжността главен прокурор - Борислав Сарафов, започна редица дисциплинарни производства сред прокурорите. Главните действащи лица останаха незасегнати, а потърпевши са други. Всичко може да се замете, а дори и да не се замете, то стига само до периферията на отговорните, а не до тези, които са възложители", допълни той.

На въпрос временната комисия в НС дали ще открие нещо по случая с Мартин Божанов-Нотариуса, Брегов отговори, че е много важно да бъдат разпитани административните ръководители в прокуратурата, ръководителите на служба ЕСГРАОН и ръководителите в МВР. Той отбеляза, че България е парламентарна република и тези действия могат да дадат гласност на случая.

"Основната работа е на прокуратурата, в която обществото е загубило доверие. Изборът на Гешев беше политическа угодна ситуация, с която тогавашните парламентарно представени сили бяха съгласни. Тези, които го назначиха, те го и освободиха. Имотната мафия не е проблем само на прокуратурата. Всички сигнали, които са подавани към МВР, трябва да излязат", каза Брегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата процедура по изменение на Конституцията се е случила твърде бързо.

"Някои от текстовете стихийно бяха променяни в последната седмица. Имало е недоглеждане. Голяма част от текстовете са дългогодишно усилие вътре в самата съдебна власт, в гражданския сектор, и те са добро дело. Бяха крачка напред, за да се доближим до утвърдени стандарти в правосъдието", добави правният експерт.

На въпрос сигурно ли е, че прокурорският съвет ще бъде независим, той отговори, че има нишка да се прокрадне влияние.

Гледайте целия разговор във видеото.