Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Андрей Янкулов: Работата на институциите по казуса "Нотариуса" е замитане

Поръчковите убийства се доказват трудно, каза той

10.05.2024 | 20:45 Редактор: Вяра Димова

От прокуратурата по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса няма как да очакваме каквото и да е. До голяма степен нещата опират до това прокуратурата да се саморазследва. Това каза Андрей Янкулов от Антикорупционният Фонд в студиото на "Денят ON AIR".

Според него във въпросната парламентарна комисия е имало желание за действия само през първите заседания.

"Липсваше и кворум. Имаше изслушване на хора, които идваха в комисията, за да отричат връзките си, станали под някаква форма публично достояние. Демонстративно видяхме отказа на някои от основните политически сили в миналия парламент да се занимават с темата. Тя тотално затихна на ниво парламентарна комисия", коментира Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

Работата на всички институции по казуса е замитане, чакане темата за заглъхне, категоричен е той.

"Една подобна тема не може да бъде в центъра на общественото внимание месеци наред. Когато няма адекватна институционална реакция, е логично темата замира", уточни още Янкулов.

Според него информацията, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР не е толкова важна, колкото "това, че министерството му е било сътрудник".

"Малко след неговото убийство от СГП казаха, че той е трябвало да бъде привлечен като обвиняем в хода именно на това разследване, започнало по тази оперативна разработка на ГДБОП, но неговото убийство е осуетило това процесуално действие. Въпросът за останалите хора остава отворен", обясни Янкулов.

Поръчковите убийства се доказват трудно, изтъкна гостът. 

"В комисията за Нотариуса никаква информация не беше споделена от институциите, натоварени с конкретното разследване на групата на Божанов. На обратния полюс, пред парламентарната комисия за "Митниците" видяхме как председателят на ДАНС споделя доста данни от оперативната разработка на ДАНС, послужила за наказателното производство от Комисията за противодействие на корупцията", анализира Янкулов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа