Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Комитова: Лоша е репутацията на санирането, изходът е постоянна и ежегодна програма

"Поставям на Австрия отличен 6 за това, което постигна в преговорите с България, а на България - слаб 2", заяви тя

15.01.2024 | 20:33 Редактор: Вяра Димова

Възможно е и да има неверни данни в сертификатите на сградите, тъй като те са направени от хора, които може да направят грешки. Ние работим с документи, изчисления и винаги могат да бъдат допуснати грешки. При такива съмнения е желателно да се засилят контролните функции. Възможно е и да няма грешки. Така Виолета Комитова от "Български възход" коментира в студиото на "Денят ON AIR" санирането. 

Според нея методиката е добре разработена, като уточни, че за първи път съчетават енергийни спестявания с размера на инвестицията. 

"Предполагам, че някой от проектите ще отпадне заради завишаване на цените. Методиката е добра. Външни оценители са били наети от регионалния министър да класира всички проекти - 3500 предложения, над четвърт са одобрени. Тези външни оценители би трябвало да пояснят какво се е случило при оценките, най-добре е с примери", смята Комитова.

Не е ясно дали няма излъгани надежди от 2015-2016 година, напомни тя: "Когато аз се занимавах със санирането през 2017 г., констатирах следната ситуация - за 2000 сгради бяха осигурени 2 млрд. от националния бюджет, но други 4000 сдружения на собствениците, от 2015-2016 г., се бяха наредили на опашката и очакваха финансиране. Допускам, че тези 4000 сдружения са в тази група от 3500 проектни предложения. Има изнервяне".

По думите на Комитова изходът от тази ситуация е предприемане на постоянна, ежегодна програма за саниране

"Имаме около 330 млн. квадратни метра сграден фонд. Ще са необходими около 100 млрд. Това означава следващите 25 години по 1,5-2 млрд.", уточни гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сградите са най-големият енергиен консуматор и "гълтат" 41% от общото количество произведена енергия, категорична е Комитова.

"Много лоша е репутацията на санирането. Трябва да търсим прозрачни процедури, трябва да говорим с хората. Важно е да се засилят проверките и контрола, когато става въпрос за публичен финансов ресурс", настоя тя.

Бившият регионален министър заяви, че министър Андрей Цеков се справя добре с работата си, въпреки че има много невъзможни за решаване неща. Тя коментира и коалицията между управляващите партии.

"Гражданите вече приеха това управление. Трябва да има ясно споразумение, за да има ясни отговорности. Поставям на Австрия отличен 6 за това, което постигна в преговорите с България, а на България - слаб 2, защото това е пример как една европейска държава - Австрия, защитава националния интерес да се брани откъм емигранти. Нашата врата за емигранти остана отворена", завърши Комитова

Гледайте целия разговор във видеото.