Денков и Габриел под прицел: Разменна монета за Шенген ли са мигрантите?

Недоверие дойде от БСП, ИТН и "Въдраждане"

12.01.2024 | 13:52 Редактор: Вяра Димова

Ще приема ли страната ни допълнително бежанци заради Шенген? Този въпрос предизвика остри реакции в пленарната зала, а мишена се оказа премиерът Денков. Според ПГ на "Възраждане", след като влезем в свободното пространство, страната ни ще се "наводни с бежанци".

Разменната монета за влизане в Шенген е страната ни да бъде "залята" от мигранти - в това са сигурни от "Възраждане".

"В текста, който излезе от вашите разговори с австрийците, има вратичка, която са ви оставили. Там пише "стриктно прилагане". България до момента не прилагаше Дъблинския регламент", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Премиерът отговори, че България не е поемала нови ангажименти за още бежанци. "Дъблинският регламент ще помогне на българските граждани да не бъдат наводнени, както казвате вие - от бежанци", уточни Денков.

Атаката към премиера дойде и от друга страна. "Денков се пързаля като сапун", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

"Пактът за миграция ще влезе две години след приемането му, за да се даде на държавите да се подготвят", обясни вицепремиерът Мария Габриел.

От БСП обаче изразиха недоверие. "Или куца комуникационната политика, или се опитвате да ни направите на глупаци", отговори Кристиан Вигенин.

В крайна сметка премиерът и вицепремиерът бяха категорични, че до края на тази година страната ни ще има дата и за сухопътния Шенген. Работата на парламента продължава с парламентарен контрол. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.