Излъгани надежди: Общини скочиха срещу отказите за саниране на сгради

Подготвят протестно писмо към Министерството на регионалното развитие

05.01.2024 | 18:51 Редактор: Толя Стоянова

Недоволство спрямо излезлите резултати от Плана за възстановяване и устойчивост изразиха хората от многофамилни жилищни сгради, неодобрени в първия етап. Някои от общините подготвят протестно писмо към Министерството на регионалното развитие.

Блок 28 в хасковския квартал "Орфей" е създаден преди повече от 50 години. В него живеят около 90 семейства. Хората са подали всички необходими документи, с които да участват в процедурата по саниране на Плана за възстановяване и устойчивост, но са попаднали в списъка с резервите. Очакванията са били да бъдат санирани около 30 блока.

"Не сме доволни, защото мисля, че свършихме по най-добрия начин работата си, домоуправителите само участваха, сами поканиха фирми. Надяваме се да бъде преразгледана програмата, тъй като индикативният бюджет на община Хасково е 30 млн. лв., а в крайна сметка ние влизаме само с 11 млн. лв.", коментира кметът на Община Хасково Станислав Дечев.

Димитровград също е една от общините, които са поучили по-малко одобрени проекти.

"Ние ще настояваме за преразглеждане на всички подадени жилищни сгради, защото не е нормално от 56 блока, които подадоха заявления, само два в Димитровград да бъдат одобрени. Колегите работиха в рамките на месеци, за да могат всички документи да бъдат изпратени", каза кметът на Община Димитровград Иво Димов.

Недоволство от решението на МРРБ изразяват и от други общини в страната, които също възнамеряват да го оспорват. Сред тях са Стара Загора, Бургас и Смолян.

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
morskiq
преди 3 месеца
Говорят за енергийна ефективност, а бюрократичните спънки нямат край!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 3 месеца
Недоволни са защото са се набили с пари за енергийно обследване и в последствие блока не е избран за саниране и сега, ще пият една студена вода :D Сигнализирай за неуместен коментар