221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране

Одобрени са административни сгради на 79 общини

02.12.2023 | 09:08 Редактор: Толя Стоянова
221 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в саниране

Над 221 млн. лв. ще бъдат вложени за саниране и внедряване на мерки за енергийна ефективност в административни сгради в страната. Инвестицията е от Националния план за възстановяване и устойчивост и е насочена към обекти на държавните и общински администрации, Районни служби "Пожарна безопасност и защита на населението", Районни управления към Министерството на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и др. Средствата се осигуряват от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция "Подкрепа за обновяване на сградния фонд" от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Одобрени са проекти за саниране на административни сгради на 79 общини. Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум "В" и да спестяват минимум 30% от първична енергия.

Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)