България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Остават съмненията за несправедливо разпределение на парите за саниране

Не знаем какви са критериите и как са подбрани оценителите, казаха Валентина Узунова и Иво Димов

10.01.2024 | 09:35 Редактор: Вяра Димова

Необходимостта за енергийно обновяване на жилищния фонд надвишава ресурса по Плана за възстановяване и устойчивост. Това потвърди регионалният министър Андрей Цеков. Вторият етап на програмата за саниране приключва на 16 януари и по тази причина се планира той да бъде удължен с още месец. На този фон има и масово недоволство от граждани от класирането за безплатно саниране. 

"Структурирането на програмата беше направено от предходното управление на Министерството на регионалното управление и развитие, от екипа на министър Шишков, на зам.-министър Георгиева и на Дирекция "Жилищна политика". Екипът на Дирекция "Жилищна политика" е същият, който и в момента води дирекцията. При структуриране на програмата ние бяхме една от най-активните организации, които казаха, че тя ще завърши така, както стана. Имаме доказателство. Ние настоявахме критериите за оценка да бъдат променени", уточни председателят на Камарата на енергийните одитори Валентина Узунова в студиото на "България сутрин".

В програмата били заложени 5 000 квадратни метра разгъната застроена площ на сгради, които е трябвало да кандидатстват, но всички критерии са привързани към тези квадратни метри, обясни Узунова.

"Направихме срещи, на които настоявахме да се води протокол и да има запис. Това ни се отказа, нямали техническа възможност. Сгради под 5 000 квадрата нямат шанс. Помолихме МРРБ да излезе и да разговаря с хората. Никой не ни послуша. На среща с министър Шишков се разбрахме да отпаднат критериите за 5-те хиляди квадрата", припомни председателят на Камарата на енергийните одитори.

Кметът на Димитровград и зам.-председател на Сдружението на общините Иво Димов подкрепи думите на събеседника си.

"Три са критериите, които определят повече от 60% от възможността тези сгради да получат максимален брой точки. Странно е при типово строителство как може да има толкова огромно разминаване в оценката. Над 50 сгради в България са с максимален размер точки. Базисната оценка на фирмите, които са правили обследването, е сбъркана. По-лесно беше този ресурс да се концентрира на базата на броя население в съответните общини и самото класиране на бъде в тези общини или области. Интересът е огромен, а ресурсът е крайно недостатъчен", заяви Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Узунова Министерството на регионалното развитие е подвело общините като е дало лимити на средствата за всяка община.

"Това е упоменато в програмата. Докрай подвеждаха общините, че ще има такова разпределение на средствата, което ще бъде справедливо. Сега моля всички кметове и етажни собственици да не обвиняват енергийните одитори, защото са си свършили работата. Поставям остро проблема с компетентността на оценителите. Не знаем какви са критериите и как тези оценители са подбрани. Самата цена - 1,57 за високите точки, е невъзможна. Доказахме, че тя трябва да бъде над 3 лв. Имаме съмнения, че тези хора не са оценявали както трябва", коментира председателят на Камарата на енергийните одитори. 

Тя обяви, че очакват коректна информация и помоли кметовете да подкрепа. Събеседникът ѝ поиска проверка за валидността на входящите данни на сградите.

Гледайте целия разговор във видеото.