Бум на жалби до омбудсмана за отхвърлени проекти за саниране, стотици са разочаровани

Желаещите са много, но финансирането не е достатъчно

12.01.2024 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

756 са многофамилните жилищни сгради, които са одобрени за саниране със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. Това е първият етап от схемата, по който всички разходи се поемат от европейския и държавен бюджет. А сумата възлиза на 1,128 млрд. лева, сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Интересът към нея беше огромен - над 3 хиляди проектни предложения, подадени от 152 общини на стойност, която надхвърля близо 4 пъти разполагаемия бюджет. В резервен списък са включени още 2178 жилищни сгради. Тяхното обновяване ще струва над 2,5 млрд. В този списък са и предложенията, които имат по-висок резултат, но са в общини, които са достигнали определените им лимити на безвъзмездна финансова помощ и не могат да бъдат финансирани.

Отхвърлени като неотговарящи на изискванията са 119 проектни предложения, за които би била необходима инвестиция в размер на 101 млн. лв. 15 проектни предложения са оттеглени. Всичко това доведе до бум на жалбите до омбудсмана.

Около 120 семейства живеят в блок на ул. "Анри Барбюс" в Димитровград. След подадена молба и редица документи, разбират, че няма да бъдат включени в програмата за саниране.

"Разочарование има, има и малко гняв. Жалко, че години наред обещават, а нищо не правят. Очаквахме да бъдем санирани, дори събрахме пари", коментираха живущите на адреса.

Повторна оценка от министерството иска кметът на Димитровград.

"Ако някъде обследването енергийното и конструктивното е променено, т.е. не е обективно, ако има в обследването умишлено променени параметри, естествено, че някои жилищни сгради ще получат по-висока оценка. Ние сме работили така, както и фирмите, които правиха енергийното и конструктивното обследване, работиха - о необходимите правила и разпоредби", обясни Иво Димов.

В цялата страна одобрените за саниране сгради са 756. Именно заради това при омбудсмана Диана Ковачева са постъпили множество жалби.

"Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за достъп до информация по отношение на заповедта за назначаване на оценителната комисия, броя на оценителите и тяхната компетентност, както и за достъп до докладите след
приключването на оценителния процес", посочва Ковачева.

Омбудсманът препоръчва също да се проведе широка разяснителна кампания, включително за другите възможности гражданите да получат финансиране за постигане на енергийна ефективност на сградите си.

Вижте повече в репортажа.