Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва ли да признаем успех преди официално "да" от Австрия и какви са рисковете?

"Сглобката ще остане стабилна", прогнозираха Владимир Левчев и Петьо Блъсков

29.12.2023 | 20:39 Редактор: Вяра Димова

Израз на неопитност, на напъната еуфория, която замества познанието за същността на събитието. Прозвуча жалко развитието на историята. Така журналистът Петьо Блъсков коментира в студиото на "Денят ON AIR" обявяването за успех темата с Шенген преди официалното "да" от Австрия.

Писателят и журналист Владимир Левчев отбеляза, че никое правителство досега не е могло да придвижи процеса дотук.

"Първо отпадна нидерландското вето, а то беше свързано със съдебната реформа. Ясно беше, че Австрия ще разреши само частичен Шенген, който се обвързва с опазването на границите. Ако ЕС ни помогне за заздравяване на границите, ще бъде добре и за нас. Това е успех", каза Левчев пред Bulgaria ON AIR.

Според Блъсков в цялата ситуация липсва външният министър: "Това е сложен дипломатически въпрос, в който мястото на външния министър е задължително. Ние го видяхме само на трибуната да казва неща, които не бяха верни".

Гостите се обединиха около мнението, че имаме нужда от помощ за укрепване на границата.

"По два пъти на седмица хващаме незаконни мигранти някъде в София. От 15 години трафикантството е много сериозен бизнес. За това някой говори ли? В Австрия говорят", добави Блъсков.

Събеседникът му смята, че проблемът може да се оправи и подчерта, че границата ни не е голяма.

"В България има доста сирийци, които вече са интегрирани", уточни Левчев.

Условията са тежки и рискови, ако се съгласим да ги приемем, коментира още Блъсков.

По думите на Левчев правителството "Денков-Габриел" е едно от най-добрите, които страната ни е имала и обясни: "Планът за възстановяване и развитие, бюджетът се прие, пенсии, заплати - всичко се вдига. Много неща, за които се говори от години, станаха. Това трябва да се оцени. 7 месеца са малко, но се направи много. Не ми се вижда да се разпадне коалицията. Сглобката ще издържи".

Блъсков също прогнозира, че е възможно сглобката да остане стабилна. "Регулаторите ще разпределят като всички други неща", анализира той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 3 месеца
Защо го каните, това недоразумение Блъсков! Сигнализирай за неуместен коментар