Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Догодина се очаква силен мигрантски поток, двустепенното влизане в Шенген е практика

"Трябва да поканим австрийски експерти, които да наблюдават опазването на сухопътните граници", каза бившият зам.-външен министър

28.12.2023 | 21:12 Редактор: Толя Стоянова

Австрия има насочена и ясна политика, не смятам, че тя ще се отметне от дадените гаранции за влизане поетапно с нашите въздушни и морски граници. България от март месец няма да е страна кандидат за членство в Шенген, а ще е страна член на Шенгенското пространство. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него трябва да поканим австрийски експерти, които да наблюдават опазването на сухопътните ни граници и ако има празноти и слабости, да бъдат комуникирани. По думите му основният проблем е, че и догодина се очаква силен мигрантски натиск. 

"Двустепенното влизане на страните в Шенген е възможно и е практика. Австрия и Словакия влязоха на два етапа. Не трябва да говорим за загуба. Много работа ни чака. Поне година ще останем извън Шенген по суша. Само изграждането на оградата по границата ще отнеме около година", коментира Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR

На въпрос политически скандал ли е интервюто на руската телевизия "Русия 1" с Петър Волгин, бившият зам.-външен министър отговори, че екипът е влязъл с европейски шенгенски визи и ДАНС трябва да каже дали този сниман материал е провокация и поредна хибридна атака.

"За нашите партньори това показва, че България продължава да бъде основен обект на интерес на руските служби. Атаките минават по всевъзможни канали. Не смятам, че г-н Волгин говори от името на обикновените хора. Гласът на обикновените хора се чува само през избори", добави Керемедчиев.

По думите му се очаква следващата година да бъдем много по смели, тъй като предстоят сериозни избори, в това число и за Европейски парламент, имаме да си довършим и домашното за Шенген. 

"Трябва ни по-силна и ясна външна политика", категоричен бе Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.