Влизаме в Шенген най-рано през 2025 година, Австрия е с най-много регистрирани мигранти

До тук се стигна след интензивни преговори, дори и по Коледните празници

28.12.2023 | 18:54 Редактор: Деси Николова

България и Румъния се присъединяват към Шенген по въздух и море. Това ще стане през март догодина, потвърдиха от Министерския съвет. Рано тази сутрин новината дойде първо от Румъния и беше коментирана от българските власти. Влизането в Шенгенското пространство по суша обаче, ще се случи най-рано през 2025 г.

Дотук се стигна след интензивни преговори, дори и по коледните празници, с Австрия, която няколко пъти досега отказваше разширяването на шенгенското пространство. 

"България е заслужила мястото си в Шенген и искаме да продължим да работим за това, защото Шенген е едно от основните постижения на Европейския проект и мястото на България е в него", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Продължават преговорите за пълноправно приемане на България и Румъния в Шенген, като целта през 2024 година е двете държави да получат дата за приемане и по суша. 

"До момента дата за сухопътните граници не е уточнявана нито с Румъния, нито с Австрия, нито при преговорите с Европейската комисия", съобщи министър-председателят акад. Николай Денков.

Макар с изцяло вътрешни граници, Австрия е държавата с най-много регистрирани нелегални мигранти на глава от населението, проблем, който Виена се опитва да реши чрез членството на България и Румъния в Шенген. 

Към България няма нови условия за укрепване на границите, а родната полиция получи висока оценка за охраната на браздата. 

"Министерството на вътрешните работи получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват от пътя за пълноправно членство в Шенген", поясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Не се очаква разделяне на България и Румъния в преговорния процес за приемане и по суша. Макар и с новите обстоятелства, преминаването на Дунав мост едно и две няма да се облекчи. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Шн
преди 3 месеца
Австрия била с най- много миграции, а ние ще поемем нейните заради измисления " Шенген по въздух", т.е. Австрия "най- доброжелателно" ни превръща в бежанско гето, за да се спаси тя. Разбира се, правителството, избрано от посолството , е съгласно. Друго е да пласираш 500 кг.к***ка " по море" " без граничен контрол". Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
под вода
преди 3 месеца
Влизаме в Шенген, на КУКУВ ДЕН! Долу Сглобката! Оставка на марионетките! Сигнализирай за неуместен коментар