Калин Стоянов: Продължаваме да отстояваме позицията си по темата България в Шенген

"МВР ще продължи да прави необходимото в синхрон с премиера и вицепремиера", заяви министърът на вътрешните работи

28.12.2023 | 16:05 Редактор: Толя Стоянова
Калин Стоянов: Продължаваме да отстояваме позицията си по темата България в Шенген

"Като министър на вътрешните работи съм изключително доволен от постигнатото и свършеното до момента", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в Министерския съвет по повод постигнато политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на Шенгенското пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници.

Той припомни отличната оценка и подкрепа за МВР дори и от тези, които ни възпрепятстват по пътя към пълноправно членство в Шенген.

"Резултатът на министерството е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която бе извършена през ноември за проверка на външните граници. Категорично заявявам, че МВР ще продължи да прави необходимото в синхрон с премиера и вицепремиера. Ще отстояваме своята позиция до вземане на крайно политическо решение", каза Стоянов.

Вътрешният министър благодари на своите колеги от МВР, на екипите от Министерството на външните работи, от Министерския съвет и на всички, които през последните години и месеци усърдно полагаха усилия за приемането на страната ни като пълноправен член в Шенгенското пространство.

Министър-председателят на Република България акад. Николай Денков и заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел отбелязаха ключовата роля за постигането на положителния резултат на ангажираните екипи от Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието, както и на Народното събрание, което прие редица закони, свързани с очакванията към страната ни за върховенство на правото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)