Денков: Имаме повод да празнуваме - Австрия ни пуска в Шенген по въздух и море

"След 12 г. без напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим", каза премиерът

28.12.2023 | 11:22 Редактор: Вяра Димова

Днес имаме още един повод за празнуване. След дълги и сложни преговори постихнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това заяви министър-председателят Николай Денков.

"В началото за въздушните и морски граници Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. Те ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС със Сърбия и Турция, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа. След 12 г. без особен напредък по темата Шенген, днес може да се поздравим с този безспорен успех на българската държава", каза премиерът Денков.

България имаше и други спънки по пътя си към Шенген, след като Нидерландия поиска допълнителна сигурност по границите и борба с корупцията. В крайна сметка парламентът им каза "да" на България за Шенген в края на миналия месец.

Същото се случи и с Унгария, която обяви, че ще наложи вето за влизането на България в Шенген, ако страната ни не премахне таксата за транзит на руски газ. След като това се случи, имаме "да" и от Австрия, което означава, че България и Румъния ще продължат по пътя към Шенген само по въздух и вода. Очаква се това да се случи на 31 март 2024 г., а през 2025 г. продължават преговорите за присъединяване и по суша.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Поне не му слагайте снимка на този. Само му се подмазвате, а той за нищо не става. Добре че се самоназначи за " академик", макар да има речник на селски каруцар. Сигнализирай за неуместен коментар