България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България влиза в Шенген по суша през 2025 г.?

Не може една държава да се справя сама с бежанската вълна, EС трябва да отделя средства, коментираха Валерий Тодоров и Мариян Карагьозов

29.12.2023 | 09:28 Редактор: Толя Стоянова

Премиерът Николай Денков обяви официално, че сме постигнали принципно съгласие с Австрия и Нидерландия за влизането ни в Шенген по въздух и вода. Министърът-председателят посочи, че Австрия е поела ангажимент за отваряне и на сухопътните граници.

"Прилага се политика, която самата Австрия изпита, също така и Словакия. Европейският съюз не прояви достатъчно настойчивост по отношение на Австрия и Нидерландия, тъй като България е изпълнила изискванията още през 2011 г. Попадаме в категорията на страни, които трябва да изпълняват предприсъединителни условия", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

"Не знаем официалните документи на Австрия, все още не са публикувани. Трябва да се иска дата за влизане със сухопътните граници. Австрийското настояване е категорично обвързано с така наречения Дъблински регламент. Той рухна с бежанската криза през 2015 г. Трябва да се търси европейска солидарност по този въпрос", посочи международният анализатор Мариян Карагьозов.

По думите на проф. Тодоров Австрия е страна с развита икономика и демокрация, а към нас се прилагат ограничителни условия с подтекста, че има какво още да се желае. И Австрия, и Нидерландия смятат, че ние сме неподготвени. Според него страховете идват от това, че сме външна граница с Турция

"Някои от държавите смятаха, че България и Румъния трябва да са буферна зона. Трябва още да се поработи по граничните въпроси и контрола. Мисля, че 2025 г. е контролен срок, но ще зависи и от вътрешнополитическата обстановка в България", добави професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Карагьозов е на мнение, че България би могла да използва времето за развиване на дипломатическите си мисии. Според него, когато говорим за мащабна бежанска вълна, е невъзможно една държава да се справи сама.

"Ще се наложи да се създаде вътрешен фонд, който да регулира тези процеси. EС трябва да отделя средства за укрепване на вътрешната защита", коментира проф. Тодоров.

По думите му България трябва да провежда по-активна политика с по-национален акцент и нашите преки интереси да бъдат извадени като аргумент. Журналистът подчерта, че влизането в Шенгенската зона е свързано и с Еврозоната.

На въпрос какви по-детайлни политики трябва да приложим, за да влезем в Шенген и по суша, Карагьозов отговори, че е нужно България да бъде по-настойчива в борбата в корупцията по високите етажи на властта.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 3 месеца
Австрия се гаври с нас, а ние трябва да сме .......благодарни?????? Евтина пропаганда, ама много евтина! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 3 месеца
На мен пък ми писна от тези лицемери!ИСКАМ СИЛНА ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС!ИСКАМ НЯКОЙ ДА ТРОПНЕ ПО МАСАТА!ИСКАМ някой като Орбан!(апропо - някой да забеляза къде най-големият Китайски автомобилен производител ще инвестира ...) Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Свят ми
преди 3 месеца
Се зави!Влизаме, не влизаме; ще летим; ще плуваме; ама няма да ходим! Сигнализирай за неуместен коментар