Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Бонев: ГЕРБ ни е основният опонент, никой не иска да поеме наследството на Фандъкова

"Много притеснително би било, ако един човек от "Банкя" решава кой град на кого е", заяви лидерът на "Спаси София"

21.09.2023 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова

Битката за София - какво очакваме да се случи на фронта?

"ГЕРБ ни е основният опонент и техният модел на управление, който вече 18 години унищожава потенциала на София. Много е жалко, че 38 дни преди изборите тази партия демонстрира своята абсолютна недемократичност и неуважение към софиянци, защото все още няма обявен кандидат. Хората са лишени от възможността да знаят кой е кандидатът, каква  е неговата личност, приоритети и цели, да зададат своите въпроси. Чакахме Ретроградният Меркурий да свърши, той свърши, но явно все още не са намерили тази силна кандидатура, след като обявяването се бави", каза лидерът на "Спаси София" Борис Бонев в студиото на "Денят ON AIR.

По думите му над 20 кандидати са били питани дали искат да са кмет на София, но те са отказали.

"Тази информация дори не е толкова непублична, след като дори самият Борисов спомена, че има над 20 кандидати. Никой не иска да поеме отговорност за наследството на Йорданка Фандъкова. ГЕРБ да обявят и най-силната кандидатура - не смятам, че има шанс, защото софиянци не са глупави хора, те много добре виждат "видимите" резултати на това управление и не съм сигурен, че искат да дадат кредит на доверие на хора, които ще продължат абсолютно същия начин на работа", допълни Бонев в ефира на Bulgaria ON AIR.

От "Спаси София" се борят и за мнозинство в Общинския съвет.

"Тази сутрин раздавах брошури, имах среща с гражданите, преди малко представихме нашия кандидат за кмет на "Красно село", а след това отново отивам пред НДК, за да раздавам брошури. Ние правим информационна кампания, което е законно и това е нещо нормално, което трябва да се прави. Хората и политиците не трябва да бъдат в кампания само 30 дни преди изборите. Политическата кампания започва в деня след изборите и трае до следващите избори, защото това е непрекъснат контакт с гражданите", подчерта той.

Бонев призна, че мечтата му всъщност е София да бъде спасена: "Мечтата ми е София да бъде град, с който да се гордеем, мечтата ми е да няма корупционни практики, мечтата ми е да свършат ремонтите на ремонтите. Мечтата ми е да се кача на "Витоша" с работещи лифтове, мечтата ми е да имаме градски транспорт до всеки квартал. Кметското място е средство за постигане. Имаме страхотна програма, съвсем скоро ще обявим листата за Общински съвет - 61 човека, който и от тях да влезе, ще бъде абсолютен чудесен общински съветник."

Целта им е да спечелят още на първи тур.

"Ние сме единствените, които вече близо 100 дни сме на терен. Никой друг не го прави. Разбира се, има и критики от страна на гражданите. Кампанията, която тепърва ще започнем, допълнително ще покаже кои са онези, които наистина искаме да спечелим и да променим София", категоричен бе Борис Бонев.

Попитан дали гражданите ще могат да забравят за миналото на Васил Терзиев, той отговори: "И моето семейство е пострадало от комунистическия режим, и моите дядовци са били в лагери. Много по-важно е да видим какво може да съградим отсега занапред, вместо да се фиксираме в миналото. Никой от нас никога не се е страхувал от дебати, Васил Терзиев ще бъде на дебат."

"В повече европейски градове типичните комунални услуги - почистване, улично осветление, малки ремонти на улиците, озеленяване - това са общински услуги в общински фирми или предприятия. София е един от най-приватизираните градове в Европа и това на нас никак не ни харесва. През 2017 година при 85-90 милиона лв., платени за почистване, наложените санкции са за 900 000 лв.", подчерта Борис Бонев.

Според него трябва да се започне масирана подмяна на тръбите на "Топлофикация София".

"Много притеснително би било, ако един човек от "Банкя" решава кой град на кого е. Победа не се подарява, тя се печели с работа на терен. 100 дни ние сме тези, които сме на терен, а ГЕРБ дори все още нямат кандидат", припомни той.

Гледайте целия разговор във видеото.