fallback

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - кой ще спечели играта "да набута" другия да управлява?

Кольо Колев, Светлин Тачев и Борислав Ангелов не са оптимисти за съставяне на редовен кабинет

12.04.2023 | 20:01 Автор: Тодор Петров

Социологът Кольо Колев заяви в предаването "Денят ON AIR", че още в първия ден на 49-ото Народно събрание има опит за повторение на същите игри, които доведоха до плачевен резултат в предишния парламент. 

"Изведнъж се почват пазарлъците. Учуди ме поведението на ДПС и БСП, които още в началото тръгват на играта: Какво даваш? Нормално е председателят на парламента да бъде от партията победител", коментира той и добави, че предложението за ротационен принцип на председателското място в НС е далеч от здравия разум.

"ПП-ДБ се конституират като анти-ГЕРБ през цялото време. ГЕРБ каза: Ние сме анти тези, защото са некадърници и шарлатани. Стана почти невъзможно да направят коалиция. Имиджово не става да се използва думата "коалиция". Всички се чудят как да се измъкнат от това положение. Трябва здрав разум и смирение", каза още Колев. 

Според социолога "играта на ПП-ДБ е да набутат ГЕРБ да направи правителство с БСП, ДПС и хората на Слави". 

"Би се получило доста противоречиво правителство, което лесно би се атакувало. Борисов не е идиот да играе тази игра, ще предложи експертно или антикризисно правителство. Напълно е възможно да го подкрепят. Опциите са ГЕРБ да се върне на власт, или пък ПП-ДБ да се върнат на власт. И в двата случая имаш възстановяване на бивше статукво. Напълно възможно е в крайна сметка да се стигне до продължаване на управлението на служебното правителство", посочи Колев.

Политологът Светлин Тачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че БСП и ДПС не са подкрепили кандидатурата на ГЕРБ за председателското място, за да видят възможностите за мнозинство в НС. 

"Това е върхът на парламентарната криза. Ще се стигне до избор на председател, най-вероятно ще бъде компромисна фигура. Няма как да се случи на ротационен принцип", категоричен бе той.

"Ако ПП-ДБ искат да вкарат Борисов в сценарий на правителство с ДПС и БСП, Борисов също има тактика срещу тях. Постоянното му желание да прави коалиция с вторите говори, че той цели да направи това, в което е най-добър - да ги накара да го подкрепят. За ПП-ДБ е важно да са силни до местния вот, затова и до него политическата криза няма да може да бъде решена. След местните избори може да говорим за по-стабилно управление. И двете формации искат да пазят резултат", каза още Тачев.

Той е на мнение, че ако се стигне до втория мандат, Борисов би подкрепил подобно управление. Ако ПП-ДБ предложат подобно нещо, това е изгодно за Борисов. Подобно правителство би могло да бъде бламирано по всяко време от него, разясни политологът.

Колегата му Борислав Ангелов на свой ред отбеляза, че е било очаквано БСП да не подкрепи Росен Желязков. 

"Доста партии не бяха готови за толкова бързо свикване на парламент. Точно тази седмица не е удачно да се свиква парламент. Изненадата е, че ГЕРБ не бяха провели предварителни разговори. В момента няма как да се говори за законодателна програма - нямаш правителство, нямаш мнозинство. Избираш правителство, след това избираш комисиите. Обръща се всичко, не е такава практиката", изтъкна гостът на Ганиела Ангелова.

По думите на политолога държавническото решение в случая е да се направят компромиси, за да се сформира управление. 

"Партиите трябва да седнат да се разберат. Докога ще правим избори? С наближаването на местния вот съвсем няма да се разбират. За каква промяна говорим, президентът предаде хората, които искаха промяната", подчерта Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback