Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д-р Миндов за бума на коклюш и варицела: Дали пък Ковид-19 не ни изтри имунитета?

PCR тестовете са скъпи, хората не могат да си ги позволят, сподели общопрактикуващият лекар

16.05.2024 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева

Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани деца да не бъдат допускани в училищата.

"Има такива деца, това е със знанието на родители, на техните лекари. Изборът е на родителите, децата не могат да взимат решение. В такъв случай и в момента по действащата нормативна база родителите могат да отказват задължителните ваксини, които не са принудителни. Имам едно семейство, смесен брак българин с чужденка, родителите подписаха. Ако не подпишат - отказът от ваксина се изпраща в Регионалната здравна инспекция и от там административен и наказателен орган прилага санкциите, предвидени в Закона за здравето. Те са само финансови санкции, няма предвиден отказ на достъп до образование, здравни грижи", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той уточни, че сред документално неваксинираните деца има такива, които са в чужбина, където вероятно са ми поставени ваксини, но у нас се водят неваксинирани. 

"Толкова случаи накуп с варицела, коклюш, не съм имал в практиката си. И почвам да си задавам въпроса какво се случва, каква е връзката с Ковид-19. Дали пък Ковид не ни изтри имунитета към тези ваксинопредотвратими заболявания, към които имахме групов имунитет", каза още общопрактикуващият лекар.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че в момента има бум на всичко - лекарите са претрупани с пациенти с вирусни инфекции все едно е зимен период. 

"PCR тестовете за коклюш са скъпи, хората не могат да си ги позволят.  Почва като обикновена вирусна инфекция, особено сега при тази влага. Чакаме слънцето и излизане на чист въздух, което е препоръчително. Колективният имунитет падна, ние сме една от страните с най-малко ваксинирано население, дали има значение не мога да кажа", добави д-р Миндов. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
д-р Миндов
преди 1 месец
Ние сме една от страните с най- малко ваксинирани срещу Ковид-19 и съответно най- много преболедували от Ковид Сигнализирай за неуместен коментар