Първият ден на 49-ото НС: Отново не си избраха председател и пак заговориха за паралелната държава

"Защото пак сме същите, сигурно така е трябвало", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС

12.04.2023 | 18:34 Редактор: Михаела Димитрова

И 49-ото НС започна като 48-ото - с невъзможност да се избере председател, след като нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС, нито тази на "Възраждане" събраха необходимите гласове.

"Защото пак сме същите, сигурно така е трябвало", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

От коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха да бъде приложен европейският принцип – чрез ротация на председатели.

"Ние предлагаме механизъм, по който председателят на НС да бъде избиран на ротационен принцип между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ като първа и втора политическа сила", предложи Асен Василев от "Продължаваме промяната".

За да помислят върху предложението, депутатите си дадоха 30 минути почивка и напуснаха залата. С изключение на двама – Бойко Борисов и Христо Иванов, които си размениха няколко реплики, докато изтече времето за размисъл върху предложението за председател. Време, което обаче не даде решение на основния въпрос – кой да застане начело на 49-ото НС.

"Започнем ли с европейския парламент, сиреч не е удачен този пример за нас. Вторият важен европейски принцип е: Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. 

"В парламентарната практика има два модела, които се спазват и такава е парламентарната етика - или има предварително мнозинство, което си избира председател, или спечелилата най-много места парламентарна група за нея се гласува за председател", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Въпреки сравнително умерения тон в първия парламентарен работен ден, отново прехвърчаха искри между президента и политическите лидери в държавата.

"Паралелната държава съществува и при това правителство се краде безогледно. Отворете който искате публичен източник на информация, идете в което искате населено място и ще видите десетки случаи на корупция. Един от проблемите на служебното правителство като институт в Конституцията, е че е безконтролно. Няма парламент, няма парламентарен контрол, но има прокуратура, но я има на книга", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС. 

"Г-жа Нинова нека го докаже, всеки ден в медиите има какви ли не публикации, включително и за нея", подчерта президентът Румен Радев.

"Останах изненадан, не бях идвал тук отдавна, че при влизането на държавния глава много партии не станаха. И в изказването си президентът Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи", коментира Борисов.

Следобед ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се събраха на среща в търсене на консенсус за председател. "Все още окончателно решение няма и считаме, че е много по-добре да се вземе комплексното решение за това, каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на председателя на парламента", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

"Предложението, която направихме, не беше отхвърлено, но то няма как да бъде прието без да има достатъчно ясни законодателни приоритети", заяви Асен Василев. 

Така без финален звънец, поради липсата на председателска ръка, която да го удари, приключи първият работен ден на 49-ото НС.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС