Нинова нападна Радев за бюджета: Не го внесохте и сега ще слушате Борисов

"Държавата е разграден двор", заяви лидерът на БСП

12.04.2023 | 11:57 Редактор: Петя Кръстева

Пожелавам дълъг живот и добре свършена работа на Народно събрание. Всички избиратели са обединени с едно искане към нас - да има стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Намираме се в тежка политическа и институционална криза, не може да продължава повече така. Решението на проблемите е в тази зала. От БСП ще положим усилия това да се случи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на първото заседание на 49-ото НС.

По думите ѝ БСП ще се съсредоточи върху 5 задачи, сред които е и приемането на бюджет за 2023 г. 

"Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте да внесете бюджет за 2023 г. Сега ще се наложи да чуете г-н Борисов, който казва "Или ме подкрепяте за редовно правителство, или няма бюджет", подчерта тя. 

Нинова беше категорична, че не може най-бедните да плащат цената на кризите.

"Няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци, замразява доходи и отнема социални придобивки", поясни депутатът, като допълни, че абсолютен приоритет за левицата е увеличаването на минималната работна заплата да стане 50% от средната от 1 юли 2023, както и преизчисляването на пенсиите, предоставянето на безплатни учебници. 

Според нея друг акцент в работата на НС следва да бъдат законите по Плана за възстановяване. 

"Закъсняваме фатално и побългарихме процеса. Ще следим стриктно да бъдат приемани единствено законите във връзка с Плана, а не такива, които да не защитават частен интерес", настоя тя.

Нинова констатира, че са наложителни и борба с корупцията и съдебна реформа. 

"Един от проблемите на служебното правителство е, че е безконтролно. По 40 души на ден карат пияни и дрогирани, стотици мигранти шетат из цялата страна, загиват полицаи, държавата е разграден двор", коментира тя. 

Четвъртият важен въпрос за левицата е Шенген. 

"Българският народ е равен на всички останали в Европа. Заслужили сме си свободното придвижване", заяви Нинова. Тя за пореден път изтъкна, че БСП е "за" неутралитет на България по отношение на войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС