Кирил Петков: Дойде време обещаното да се изпълнява, готови сме на диалог

"Българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци", категоричен бе съпредседателят на "Продължаваме промяната"

12.04.2023 | 11:20 Редактор: Петя Кръстева

Крайно време е след толкова безуспешни опити българският парламент да заработи с реална законодателна програма, която да реши проблемите на хората и да отразява приоритетите пред страната. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на откриването на 49-ото НС. 

В своето изявление той представи кои следва да бъдат основните приоритети  в страната. 

"Земеделието и подпомагането на малките и средните ферми в страната трябва да стане национален приоритет. Не е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото. Имаме едни от най-плодородните земи в Европа", изтъкна Петков. 

Друг приоритет е подобряването на инфраструктурата в страната. 

"Тук можем да сочим виновни с пръст. Време е да запретнем ръкави и тази така необходима инфраструктура да започне да се случва. За целта трябва да приемем закони и да намерим решение на ситуацията с незаконните строежи. Тези проекти трябва да бъдат осъществени без корупция и с истински последващ контрол", призова той. 

Петков беше категоричен, че е време България да влезе и в Шенген.

"Българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци. Заслужаваме да се присъединим към Шенген заедно с Румъния. За целта трябва да направим реформа в службите за сигурност", смята бившият премиер.

Петков допълни, че цялото българско общество желае да скъса с корупцията.

"Трябва да приемем бюджет с 3% дефицит и програма, която да намалява неравенството. Той трябва да отразява обществения приоритет за повишаване на качеството на образованието и заплатите на учителите", каза още той, подчертавайки, че ще се работи и в посока осигуряването на качествено медицинско обслужване. 

Според него всичко това може да бъде постигнато без увеличаване на данъците - като се спрат корупционните течове и бъде възстановена добрата събираемост на данъците.

"Време е да поправим грешките на предходния парламент. 48-ото Народно събрание не подкрепи жертвите на домашно насилие. Нямаме право да мълчим повече", констатира Петков.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обобщи, че "влизането в Еврозоната ще донесе по-ниски лихи за кредитите и по-добър надзор на банките".

"Дойде време обещаното след изборите да се изпълнява след тях", каза той от трибуната. Петков не пропусна да отбележи, че ще водят конструктивен диалог, ако първата политическа сила сформира кабинет, но и че са готови да предложат свой кабинет, ако не бъде излъчен такъв с първия мандат.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
БРАВО
преди 1 година
Надеждата може да бъде само в младите, образованите и нормални хора. Копейкин е млад, за България образовн, но не е нормален. Сигнализирай за неуместен коментар