Рашидов откри 49-ото НС: Смирете нрава си, политиката е низ от компромиси

"Срещаме се с омразата, отказа от диалог и глупави мантри за бъдеще и минало", заяви депутатът

12.04.2023 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева

На Велика сряда звънецът даде началото на 49-я парламент в историята на страната. Откри го най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов. В речта си към новите 240 председателят анализира, че има омраза, отказ за диалог, глупави мантри за минало и бъдеще.

"Молих се за разум, вярвам, че той е основен, за да имаме шанс да се оттласнем от дъното. Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност, шанс за единение и надежда за нещо по-добро. Срещаме се с омразата, отказа от диалог и глупави мантри за бъдеще и минало, пропускайки настоящето", коментира той.

Рашидов призова депутатите да не се събуждат с мисълта за омразата и отрицанието, тъй като хората не желаят това. 

"Хората искат от политиците стабилно правителство, което да гарантира спокойствието им, да им върне надеждата и усмивките, както и смислен живот", отбеляза той.

Рашидов зададе и въпрос от трибуната - не може ли да бъде изграден общ път, а не да единствено да се чака някой да се жертва "с надеждата да оцелеем".. 

"Моля ви, смирете нрава си и сведете глава. Приемете факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, а мъките им - откровени", поиска той от колегите си.

В първия работен ден на парламента се регистрираха 235 депутати.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR