Радев към депутатите: Ролята на 49-ото НС е съдбовна, приемете нов бюджет по-скоро

"Предизвикателствата към това Народно събрание са големи", заяви държавният глава

12.04.2023 | 10:41 Редактор: Искра Ангелова

За мен е чест да бъда сред първите, поздравили вас - народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представлявате във време на изпитания. Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това НС, с надеждата за смирение, диалог и разум. И с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност. Това заяви президентът Румен Радев от трибуната на 49-ото Народното събрание.

"Без съмнение, предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но и без съмнение, приемането на закона за Държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на кризи, инфлация, така и перспективата за икономически растеж и осигуряване на дългосрочната финансова стабилност на държавата", допълни държавният глава.

Той изрази надежда, че бюджетът ще бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с дългосрочни политики и да носи отговорност за тях.

"Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Крайната дума ще бъде ваша, особено в частта за бюджетния дефицит. На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе час по-скоро дълги отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната, и бъдещето ни като демократично общество. Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите необходими за модернизация на страната. Очаквам да подкрепите внесените законопроекти, които да "отпушат" пътя ни към Шенген, за което постигнахме ясен времеви ангажимент, както и закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна", апелира Румен Радев.

"Очаквам Народното събрание да докаже, че съдебната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании. Очаквам най-сетне да се подходи с цялата отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други такива, ще решим комплексните дълбоки проблеми на модернизацията на въоръжените сили. Такъв подход е бягство от отговорност, вменена от Конституцията и законите. Той е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности. Истинската модернизация изисква сериозно, значително ангажиране на национален бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването, с грижа за хората в армията, за тяхната подготовка и мотивация", категоричен бе президентът.

"Разбира се, пред страната стоят още множество проблеми от вътрешната и външната политика, по които неведнъж съм заявявал ясни позиции от тази трибуна. Но днес българите очакват да чуят вашите позиции. Защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво и ефективно само ако се основава на ясни и споделени принципи, приоритети и ценности", каза още Радев.

"Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, със загърбване на личните и тяснопартийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Крайно време е да работим за амбициозни национални цели", поясни отново държавният глава.

Снимка: БГНЕС