Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - кой ще спечели играта "да набута" другия да управлява?

Кольо Колев, Светлин Тачев и Борислав Ангелов не са оптимисти за съставяне на редовен кабинет

12.04.2023 | 20:01 Редактор: Тодор Петров

Социологът Кольо Колев заяви в предаването "Денят ON AIR", че още в първия ден на 49-ото Народно събрание има опит за повторение на същите игри, които доведоха до плачевен резултат в предишния парламент. 

"Изведнъж се почват пазарлъците. Учуди ме поведението на ДПС и БСП, които още в началото тръгват на играта: Какво даваш? Нормално е председателят на парламента да бъде от партията победител", коментира той и добави, че предложението за ротационен принцип на председателското място в НС е далеч от здравия разум.

"ПП-ДБ се конституират като анти-ГЕРБ през цялото време. ГЕРБ каза: Ние сме анти тези, защото са некадърници и шарлатани. Стана почти невъзможно да направят коалиция. Имиджово не става да се използва думата "коалиция". Всички се чудят как да се измъкнат от това положение. Трябва здрав разум и смирение", каза още Колев. 

Според социолога "играта на ПП-ДБ е да набутат ГЕРБ да направи правителство с БСП, ДПС и хората на Слави". 

"Би се получило доста противоречиво правителство, което лесно би се атакувало. Борисов не е идиот да играе тази игра, ще предложи експертно или антикризисно правителство. Напълно е възможно да го подкрепят. Опциите са ГЕРБ да се върне на власт, или пък ПП-ДБ да се върнат на власт. И в двата случая имаш възстановяване на бивше статукво. Напълно възможно е в крайна сметка да се стигне до продължаване на управлението на служебното правителство", посочи Колев.

Политологът Светлин Тачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че БСП и ДПС не са подкрепили кандидатурата на ГЕРБ за председателското място, за да видят възможностите за мнозинство в НС. 

"Това е върхът на парламентарната криза. Ще се стигне до избор на председател, най-вероятно ще бъде компромисна фигура. Няма как да се случи на ротационен принцип", категоричен бе той.

"Ако ПП-ДБ искат да вкарат Борисов в сценарий на правителство с ДПС и БСП, Борисов също има тактика срещу тях. Постоянното му желание да прави коалиция с вторите говори, че той цели да направи това, в което е най-добър - да ги накара да го подкрепят. За ПП-ДБ е важно да са силни до местния вот, затова и до него политическата криза няма да може да бъде решена. След местните избори може да говорим за по-стабилно управление. И двете формации искат да пазят резултат", каза още Тачев.

Той е на мнение, че ако се стигне до втория мандат, Борисов би подкрепил подобно управление. Ако ПП-ДБ предложат подобно нещо, това е изгодно за Борисов. Подобно правителство би могло да бъде бламирано по всяко време от него, разясни политологът.

Колегата му Борислав Ангелов на свой ред отбеляза, че е било очаквано БСП да не подкрепи Росен Желязков. 

"Доста партии не бяха готови за толкова бързо свикване на парламент. Точно тази седмица не е удачно да се свиква парламент. Изненадата е, че ГЕРБ не бяха провели предварителни разговори. В момента няма как да се говори за законодателна програма - нямаш правителство, нямаш мнозинство. Избираш правителство, след това избираш комисиите. Обръща се всичко, не е такава практиката", изтъкна гостът на Ганиела Ангелова.

По думите на политолога държавническото решение в случая е да се направят компромиси, за да се сформира управление. 

"Партиите трябва да седнат да се разберат. Докога ще правим избори? С наближаването на местния вот съвсем няма да се разбират. За каква промяна говорим, президентът предаде хората, които искаха промяната", подчерта Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.