Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Служебният кабинет ще си измие ръцете, няма да прати оръжие на Украйна

"Сирия ще продължава да страда, защото е под санкциите на ЕС и НАТО", смята бившият зам.-министър

09.02.2023 | 20:56 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето на потенциалните санкции са руската ядрена енергетика, тъй като ще се отразят пряко на България. 

България няма да е сама в решението да наложи вето на санкциите са ядрената енергетика на Русия. Вероятно ще има съглашателство между държавите членки точно тази санкция да бъде отложена. Не можем да се справим, но не правим и опити да диверсифицираме доставките си. Можехме по-рано да започнем опитите да преминем към неруско гориво. Посещенията на президента Зеленски са насочени към увеличаването на военната подкрепа и засилването на санкциите Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му е видимо, че Русия е подкрепяна единствено от Унгария и президента Орбан, "виждаме и президентът Радев как засилва този тип говорене дори и в Брюксел".

"България е единствената страна от НАТО, която засекрети износа на техника и боеприпаси към Украйна. Засекрети и посещението на своя министър. Служебното правителство ще си измие ръцете и няма да изпрати повторна помощ на Украйна", поясни той.  Според него изказванията на Корнелия Нинова, че нито един патрон не е изнесен от България за Украйна, "могат да ѝ помогнат единствено в предизборната кампания, но не са истина".

По време на визитата си в Брюксел президентът призова РСМ да вземе мерки срещу езика на омразата или в противен случай може да наложи вето за приема ѝ в ЕС.

"Второ поколение македонски политици печелят подкрепа със своята антибългарска реторика. Ако желаят да останат в задния двор на Европа, това е тяхно решение - не можем насилствено да бутаме РСМ към ЕС", смята гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR Керемедчиев подчерта, че "няма да влезем в Шенген и тази година, защото не толкова техническата защита на границите е важна, колкото корупционните практики в административните служби, които са основна цел на трафикантите".

Бившият зам.-министър на външните работи коментира и опустошителните земетресения в Турция и Сирия.

"Всички погледи за вторачени в Турция като една силна военна машина. Много държави им изпратиха помощ, заради което все още успешно успяват да бъдат затрупани от руините. Сирия ще продължава да страда, защото е под санкциите на ЕС и НАТО, има забрана за извършване на полети, което спира част от помощта", каза той.  

Гледайте целия разговор във видеото