Радев в Брюксел: Ще наложим вето, ако се стигне до санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Това ще повлияе пряко на нашата енергетика, настоя президентът

09.02.2023 | 11:09 Редактор: Тодор Петров

"Не можем да приемем европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика. Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето", заяви президентът Румен Радев в Брюксел.

"България ще продължи да подкрепя Украйна и украинските бежанци у нас, но е време да се набележат мерки за прекратяването на конфликта. Служебното правителство изпълни решението на Народното събрание да се изпрати въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се правителството да прояви разум и в бъдеще това да не се допуска", каза още държавният глава.

Радев изтъкна, че все по-рядко чува призиви за мир, а само за победа - без някъде някой да е дефинирал какво значи победа. "Ще призова ЕС да използва цялата своя сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия и за дипломатически усилия за мирно решение", подчерта Румен Радев.

Радев подчерта също така, че темата за европейската интеграция на Република Северна Македония не е в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, но задължително ще бъде повдигната от него. "Проблемите с РСМ очертават изобщо подхода на ЕС към нашето бъдеще на съюз, който се основава на ценности и принципи", заяви той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ветото
преди 1 година
Никакво вето няма да наложите. Нали НС ви "задължи" да смените руското ядрено гориво, както за оръжието? И двете решения не ви обвързват, но ги изпълнявате по нареждане на външни сили. Сигнализирай за неуместен коментар