Радев: РСМ да вземе незабавни мерки за побоя над Пендиков, можем да им наложим вето

Двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" използват само руско гориво

09.02.2023 | 19:12 Редактор: Петя Кръстева

България е в състояние да наложи вето за членството на Северна Македония в Европейския съюз, тъй като българите все още не са вписани в тяхната Конституция. Това заяви президентът Румен Радев преди участието си в извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните членки в Европейския съюз, в Брюксел. Държавният глава допълни, че страната ни няма да подкрепи санкции срещу Русия, свързани с ядреното гориво.

Президентът очаква категорична реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите на побоя над секретаря на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков.

"Тази тема не е в дневния ред, но аз ще я повдигна. Агресията и ескалиращата антибългарска кампания води до престъпление от омраза. ЕС трябва да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи", категоричен бе той. 

Той подчерта, че България е в готовност да наложи и друго вето - ако Европейският съюз гласува нов пакет от санкции срещу Русия, които засягат ядреното гориво. 

"Не можем да приемем санкция в ядрената енергетика на Русия - това ще повлияе пряко на нашата Ако се наложи, ще наложим вето", подчерта той. 

Към момента двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" използват само руско гориво. Наскоро в изпълнение на решение на Народното събрание ядрената централа подписа договор с шведската "Уестингхаус електрик" за доставка на свежо ядрено гориво, но то ще бъде само за 1000-мегаватовия 5-и блок. 

Според държавния глава трябва фокусът на дебатите в ЕС да е най-вече върху мерките за преустановяването на войната в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьoсемарлиев, Bulgaria ON AIR