Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проданов, БСП: Даването на оръжие е враждебен акт, национално предателство и въвличане във войната

Христо Проданов смята, че това по никакъв начин не може да допринесе за мирното решаване на конфликта

03.11.2022 | 20:37 Редактор: Ирена Бакърджиева

Парламентът реши с гласовете на 175 депутати - изпращаме военна помощ за Украйна!

"Това, което беше прието в Народното събрание, според нас беше национално предателство и въвличане на България във войната. Даването на оръжие е враждебен акт", заяви депутатът от БСП Христо Проданов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него даването на оръжие по никакъв начин не може да допринесе за мирно решаване на конфликта и е наливане на масло в огъня.

"Рано или късно този конфликт ще бъде разрешен на масата на преговори. Победител във войната няма да има. Във войната загиват много невинни жертви от двете страни", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по този начин България заема страна в конфликта, което не е добре.

"Аз се съмнявам, че ще можем нещо смислено да изпратим. В кръга на шегата, учудихме света и обърнахме хода на войната днес с това решение. Практически ние не можем да изпратим почти никакво оръжие, това беше необмислено решение, от което нямаше никакъв смисъл", е мнението на Проданов.

Връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за гласуване

"Промените в Изборния кодекс не са политика, а норма, която определя начина на излъчване на политическото представителство. Важни са 2 основни въпроса - честността на изборите и високата избирателна активност. Голяма част заявяват, особено по-възрастните хора, че се притесняват от машините. Ние сме длъжни да дадем някаква опция на тези хора", обясни депутатът.

Закупуването на нови бойни самолети

Той отбеляза, че България в момента няма нужда от нови самолети F-16 на фона на кризите, които ни съпътстват, а имаме нужда от по-сериозна социална политика и помощ за гражданите, за бизнеса и увеличаване на доходите.

"В тази ситуация на кризи е много по-добре тези средства да бъдат инвестирани в българската икономика, отколкото в американската. Очевидно е, че това решение не може да вдигне бойната ни авиация. Не е сега времето да се купуват нови самолети", смята Проданов.

Колко е важно да има бюджет?

Депутатът е категоричен, че е изключително важно да има бюджет и той да бъде актуален за обстановката, в която се намира България в момента и добави, че минималната заплата трябва да бъде увеличена, пенсиите трябва да бъдат преизчислени, трябва да бъдат актуализирани редица доходи, така че хората да могат да посрещнат по-спокойно зимата.

Ще се състави ли правителство?

"Ситуацията, която се наблюдава в 48-ото НС, не е много надеждна, че ще има ново правителство. Първия мандат на ГЕРБ няма да го подкрепим, вторият мандат е ясно, че ще бъде при "Продължаваме промяната". Ако бъдем поканени първо на преговори и уточним политически позиции, по които имаме съвпадение, тогава бихме подкрепили", уточни гостът.

Той обяви, че от БСП ще подходят изключително отговорно, ако третият мандат бъде връчен на тях, защото трябва да бъдат положени усилия да има редовно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
3 rate up comment rate down comment 0
Влад
преди 1 година
Един национален предат вика "дръжте крадеца"... Сигнализирай за неуместен коментар