3 часа дебати за оръжията: Достоен съюзник ли сме, или цинични и отвратителни?

Министърът на отбраната е скептичен за възможностите ни

03.11.2022 | 18:59 Редактор: Ирена Бакърджиева

България ще изпрати военна помощ на Украйна. Това решиха депутатите. Изненадващо от партия "Български възход" промениха позицията си и също подкрепиха предоставянето на оръжие на Киев. Решението беше прието със 175 гласа "За". Дебатите по темата продължиха повече от три часа.

Работата на депутатите започна под възгласите на протест на привърженици на "Възраждане" и депутати от партията, които са против изпращането на военна помощ за Украйна. Протестът не промени позицията на останалите партии, но и в залата от "Възраждане" обявиха аргументите си.

"Едва 3/4 от държавите в света не оказват военна помощ, а евроатлантическата сбирщина в парламента се oпитва да въвлече страната във войнственото малцинство и представя това като демокрация", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

Депутатите от БСП, начело с Корнелия Нинова, направиха в пленарната зала своеобразен флашмоб, с който подчертаха позицията си "против".

"Нека си изпратим старите оръжия в Украйна, нека украинци и руснаци се избиват. Не само, че е цинично, но и отвратително", категоричен е Кристиан Вигенин от БСП.

В подкрепа на изпращането на военна помощ на Украйна бяха депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ДПС.

"Предоставяйки военна помощ на Украйна, заявяваме, че България е достоен съюзник", посочи Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

"Бидейки съюзник в НАТО, означава да носим отговорност за защита на демокрацията, човешките ценности и правото на народите да съществуват", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Надявам се това Народно събрание да стигне и до темата за превъоръжаването на армията, да подкрепите законопроекта и да гласувате в бюджета 2% от БВП за отбрана", коментира Атанас Славов от "Демократична България".

"Аз искам да припомня думите на великия Ататюрк - "Мир в страната, мир в света", констатира Мустафа Карадайъ от ДПС.

Изненадващо, "Български възход" на Стефан Янев промени досегашната си позиция.

"МС в кратък срок да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване", заяви Стефан Янев.

Правителството има един месец, за да представи доклад конкретно каква военна техника можем да предоставим. Министърът на отбраната обаче е скептичен за възможностите ни.

"Подготвяме силно консервативен анализ, силно консервативен, защото ние все пак трябва да изпълняваме нашите задължения. Не може да дадем нещо, а след това да търсим заместител. Ние трябва да сме ясни какво даваме, какво получаваме, как го експлоатираме", посочи Димитър Стоянов.

Според министър Стоянов България няма да даде на Украйна нито ракетни комплекси Ц-300, нито Су-25 и Миг-29. България все пак има излишна техника, сред която вертолетът миг-24, но Украйна не е заявила интерес към нея.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR