Нинова: Винаги сме били против износа на оръжие за Украйна, това ни въвлича в конфликта

"Български възход" е най-голямата ми изненада", заяви лидерът на БСП

03.11.2022 | 13:39 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: Винаги сме били против износа на оръжие за Украйна, това ни въвлича в конфликта

Ние от БСП сме много ясни и последователни по темата и ще останем такива. Винаги сме били против износа на оръжие в Украйна и смятаме, че това ни прави страна, участваща в конфликта.  Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала по повод дискусиите в НС по въпроса с предоставянето на въоръжение на Украйна.

Според нея БСП, ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС са държали ясна и последователна позиция, но има две партии, за които не може да каже същото. 

"Благодарение на участието на БСП в правителството, не позволихме тогава да се вземе решение за износ на оръжия за Украйна. Ние спряхме това решение, защото бяхме в правителството. Тук са участниците в преговорите и лидерските срещи и могат да го потвърдят. Спряхме тогава това решение. Сега обаче  очевидно има разлика. Каква е тя? Нашата позиция е последователна, на ГЕРБ - ясна и последователна, на "Демократична България" - ясна и крайно последователна, въпреки че направиха компромис в правителството тогава. Послушаха ни и не позволихме износ на оръжия. ДПС – ясни и последователни, държат една линия. И с тези партии, макар да сме опоненти, заслужават уважение, че ясно, чисто, последователно, макар и на обратното на нашето мнение, излизат и си го казват пред българските граждани", заяви Нинова.

"Стефан Янев и "Български възход" ми е най-голямата изненада", посочи тя и напомни, че преди време Янев е бил против въоръжаването на Украйна. Лидерът на левицата подчерта, че Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната", също е твърдял, че няма да въоръжаваме Украйна, но сега е избрал друга позиция.

Лидерът на БСП напомни, че нейната партия е осъдила агресията в Украйна и е подкрепила оказването на хуманитарна помощ. Тя постави и въпроса кое е по-стряскащо: да гледаме промени в изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини или да се обсъжда създаването на коалиция на войната.

Нинова остана изненадана от това, че от "Продължаваме промяната" и "Български възход" са реагирали бурно на нейното изказване. Тя посочи, че предишното правителство не е изнасяло оръжие за Украйна. 

"Не позволихме нито един патрон да стигне до Украйна. Това беше потвърдено от служебния кабинет на Радев", категорична е тя. "Ще гласуваме против тези решения, надяваме се разумът да надделее", посочи Нинова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)