Военният министър: Можем да дадем военна помощ на Украйна, но да забрави за зенитно-ракетните комплекси

България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация, подчерта Димитър Стоянов

02.11.2022 | 20:00 Редактор: Елеонора Танева
Военният министър: Можем да дадем военна помощ на Украйна, но да забрави за зенитно-ракетните комплекси

Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия. Това заяви  министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след заседанието на Комисията по отбрана.

Той разясни, че трябва да се поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време. 

"Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните ѝ задължения по чл. 9. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности", категоричен беше министърът на отбраната. 

По думите му,  заместващата техника не може да бъде предоставена в кратки срокове. 

"Трудно бихме предоставили тежко въоръжение, искано от Украйна, поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности, които няма да може да бъдат толкова бързо възстановени. Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация", подчерта министър Стоянов. 

Той каза още, че  ако бъде взето решение за предоставяне на оръжие от народните представители, в него няма да бъде определено какъв тип да е въоръжението. Решението ще бъде политическо, а тепърва ще се прави експертен анализ.

"Анализът е същината на цялото предоставяне на оръжие. Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи", заяви министърът на отбраната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
3 rate up comment rate down comment 0
Ген. Иван Колев
преди 1 година
Първо ти си служебен статист, никой не ти иска мнението! Второ, дори македонците пратиха тежко въоражение и ще си получат батер с ново натовско! Тия щайги дето ги пазите си ги взимай у вас! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
НайВнимателните
преди 1 година
Ами да. Има си ред в тая държава. Да почакат още малко за наш'та безценна помощ. Ние БеГе-тата все нещо важно имаме да вършим. Все нямаме време. Все сме най-работните. Другите не стават просто. Да устискат още малко пък току-виж полит-бизнес-коруп циркаджиите се решат да действат. Ама надали. Друго си е митничка, магистралка, руски тръба.... РадевНаСъд Сигнализирай за неуместен коментар