Две комисии одобриха проекта за изпращането на оръжие за Украйна

Партиите спориха и дали решението за предоставяне на въоръжение е забавенo или прибързанo

02.11.2022 | 19:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

На съвместно заседание Комисията по външна политика и Комисията по отбрана одобриха два проекта на решение. Става дума за укрепването на отбранителните способности на България и за оказването на военна помощ на Украйна. Решенията не са окончателни и предстои да бъдат обсъдени утре в пленарната зала.

В началото на заседанието министърът на отбраната заяви, че от украинска страна не е проявен интерес за излишното старо съветско въоръжение и техника, което подлежи на продажба и освен това няма подготвен анализ относно необходимостта от предоставяне на военна помощ. А депутатите се разделиха на два лагера.

"Пренебрегнахте, че няма детайлен анализ, въз основа на който да се вземе решение. Има такъв евроатлантически консенсус и се стремите на всяка цена. Последиците за нас няма да са приятни за това, че се въвличаме в конфликта, максимално далеч от него, без да имате реална аргументация и без детайлен анализ", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".

"Солидарна подкрепа на страна, която е жертва на безпрецедентна агресия, вторият принцип е бъдещето на българските въоръжени сили, изключително важно e конфликтът да служи като мотивация да се модернизира българската армия", каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

И тонът между тях се изостри.

"За нас, за БСП, предоставянето на военна помощ категорично, макар и косвено, е част от конфликта. Трябва да имаме анализи какво води като последици за сигурността и вътрешна, и външна по отношение на България. Българското общество е разделено по този въпрос, преобладаващо против", коментира Кристиан Вигенин от БСП.

"Опорка и хибридка - тук няма как да не вземеш страна, агресорът и страната, която е нападната, бидейки част от демократичния свят", посочи Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

Депутатите спориха и дали решението за предоставяне на оръжия за Украйна е забавенo или прибързанo. В крайна сметка мнозинството прие да се даде един месец срок, в който Министерският съвет да реши как ще се окаже помощта. Каква точно ще бъде тя, не е ясно, тъй като Министерството на отбраната тепърва ще изготви доклад за това какво въоръжение може да даде страната ни.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС