Хартиените бюлетини и оръжията за Украйна скараха депутатите

Споровете са за седмичния дневен ред в Народното събрание

02.11.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Висок градус на напрежение в парламента. Споровете са за седмичния дневен ред на депутатите, а основните "ябълки на раздора" са хартиената бюлетина и изпращането на военна помощ за Украйна.

Разделителните линии в парламента станаха повод и за разногласия между политическите сили за седмичната програма на Народното събрание. От "Продължаваме промяната" поискаха законопроектът за промяна на Изборния кодекс, с който да се върнат хартиените бюлетини, да отпадне от дневния ред. Мотивът им е, че първо не е разгледана на комисия. 

"Няма как да бъдат запълнени сроковете, които се предвиждат в правилника, нямаме никакво обществено обсъждане на тези законопроекти", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев. 

"Бяха събрани няколко хиляди подписа в подкрепа, аз не виждам по-голямо обсъждане от това. ДПС сме тези, които предложихме и благодарение на нас беше прието машинното гласуване. За да вземем решение, че нашето собствено предложение е грешно", контрира го Йордан Цонев от ДПС.

Според "Демократична България", следвайки тази логика, трябва всички внесени законопроекти да бъдат включени в дневния ред.

"Всичко трябва да отпадне освен изслушванията. Тук се правят някакви упражнения, които преследват други цели", каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Предложението на "Продължаваме промяната" за отпадане на хартиените бюлетини от програмата не беше прието. От БСП пък поискаха в нея да не влизат изпращането на военна помощ за Украйна, както и закупуването на нови 8 самолета. Социалистите бяха подкрепени единствено от "Възраждане". Така и тези две точки останаха в програмата за седмицата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR