Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Шаламанов: Закъсняхме с даването на оръжие за Украйна, президентът нарушава Конституцията

"Ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека", заяви бившият служебен министър на отбраната

31.10.2022 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Трябва ли да дадем оръжие на Украйна?

"Трябва да дадем оръжие, ние закъсняхме, трябваше още в първите месеци на войната, когато беше ясно, че Украйна се нуждае от това съветско въоръжение, за да спре настъплението на руснаците и да излезем бързо от тази война. В този парламент обаче се забавяме, тъй като предложението на "Демократична България" е внесено в 09:36 ч. на 19 октомври, вече сме 31 октомври и то още не е разгледано", каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е важно в решението да бъдат включени и механизмите за контрол на неговото изпълнение.

"Можем да дадем това, което имаме, а трябва да дадем това, което е нужно на Украйна. И това трябва да бъде обвързано с получаване на заместваща техника, която може да бъде и техника за българската армия, но може и да бъде под формата на многонационални сили. Трябва да се стартира и процесът на ускорено превъоръжаване на българската армия, който се бави вече 20 години", допълни Шаламанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че е много важно каква е позицията на парламента.

"Президентът превишава в голяма степен правомощията по Конституция, което трябва да е сигнал за политическите сили и парламента да се върнем към духа на Конституцията. Противовъздушната отбрана се гарантира и с изтребителите. Вече знаем, че ще дойдат такива от Испания. Ние избираме народни представители, за да гарантират отбраната и свободата на нашата родина. И освен това - България да бъде уважаван член на НАТО и ЕС", категоричен е бившият служебен министър.

По думите му отпускането на въоръжена техника за Украйна отпушва други два процеса - за получаване на заместваща техника и за смяна на старото въоръжение с ново.

"Докато ние изнасяме боеприпаси и леки въоръжения, които са по технология на Варшавския договор, нито трансформираме нашата индустрия, нито превъоръжаваме нашата армия, нито печелим доверие със съюзниците, на които разчитаме за защита на небето и морето си. Интересът на малка група хора се поставя над интереса на България", добави Велизар Шаламанов.

И посочи, че имаме опис на това, което притежаваме: "Спрямо последната военна доктрина - ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека. Техниката трябва да се поддържа в изправност".

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
РадевНаСъд
преди 1 година
:D Поредната подигравка с народа. Подиграват ни се директно в очите. Отделно се унизихме пред ЕС и партньорите ни. Най-унизителният президент!РАДЕВ НА СЪД !! Сигнализирай за неуместен коментар