ГЕРБ: Да изнесем оръжие за Украйна! Радев: Какво оръжие внесохте в армията за 10 г., че да го изнасяте?

ГЕРБ-СДС ще положи всички усилия за съставяне на правителство

26.10.2022 | 17:51 Редактор: Ваня Кузманова

В първата консултация между ГЕРБ-СДС и президента Румен Радев, въпросът трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна стана повод за словесна престрелка и измести фокуса на разговора от съставянето на правителство. Темата повдигна Даниел Митов, който заяви, че страната ни се възприема като слаб член на НАТО заради пасивната позиция. 

"Дали сме силен или слаб член, зависи и от нашия отбранителен капацитет. От нашата съвместимост. За тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, че да изнасяте сега?", каза президентът Радев. 

Така темата за изпращането на оръжията постави ГЕРБ в обяснителна позиция. 

"Все пак се закупиха бойни самолети. Те ще бъдат доставени, ще бъдат закупени и още", обясни Даниел Митов.  "Ако имахме новите самолети - нямаме ги. Ако имаме новите кораби - нямаме ги", отговори Радев. 

След като темата за Украйна успя да превземе срещата, все пак от ГЕРБ заявиха, че предлагат да не се гласува нов бюджет за следващата година, а да се продължи с разчетите от тази. 

"Хипотезата, където в Народното събрание, в предизборна ситуация се гледа Бюджет 2023, има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Няма да има нито една партия, която да носи отговорност за публичните финанси на държавата", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. 

ГЕРБ ще положи всички усилия за съставяне на правителство.

"Възможности за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Проблемът е, че партиите са пропаднали в рововете, които са издълбали през последните години. Опасността от предсрочни избори е налице. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи", допълни Дончев. 

Президентът Радев не сподели кога смята да връчи първия мандат, но напомни на първата партия в парламента, че очаква идеи за управление с правителство на малцинството.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
крадливи елити
преди 1 година
Евро-атлантическите ни елити се надпреварват да се покажат колко лоялни са на Господарите! Те и майките си биха подарили, само да са пак във властта и да "усвояват" милиардите от ЕС ! Сигнализирай за неуместен коментар