МО: Не можем да предоставим тежко въоръжение на Украйна, ще загубим военни способности

Стоянов напусна пленарната зала преди гласуването на проекта за военна помощ

03.11.2022 | 16:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
МО: Не можем да предоставим тежко въоръжение на Украйна, ще загубим военни способности

България да окаже военна помощ на Украйна, реши Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС и "Български възход". Против бяха от БСП и "Възраждане".

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че на този етап страната ни не може да предостави тежко въоръжение на Украйна. Той посочи, че това би довело до загуба на военни способности.

Стоянов напусна пленарната зала преди гласуването на проекта за военна помощ за Украйна и нарече възможността за оказването на военна подкрепа "крайно консервативна", съобщи БНР.

"Тежко въоръжение каквото са комплексите С-300, комплексите С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети Су-25 и МиГ-29 няма как да бъдат дадени в този момент. За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи", каза министър Димитър Стоянов и уточни, че Министерството на отбраната ще направи пълен анализ, за да информира депутатите каква военна помощ може да предостави страната ни за Украйна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR