Нинова: Разбрахме се с партиите за бюджета, но няма ново мнозинство в НС

"Както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид", заяви лидерът на БСП

02.11.2022 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
Нинова: Разбрахме се с партиите за бюджета, но няма ново мнозинство в НС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира развитието на ситуацията след предложението на левицата за разговори между партиите за промени в бюджета.

"Поставих въпроса на председателски съвет, където присъстват ръководствата на всички групи, между първо и второ четене на закона за бюджета, който внесе служебният кабинет, да разговаряме какви допълнения ще сложим, така че да гарантираме спокойствие на хората, но да има и финансова стабилност. Срещнахме разбиране на председателски съвет", заяви тя.

"Този закон замразява доходите при повишаващи се цени. За нас това е неприемливо и недопустимо, защото води до обедняване. Още по-неприемливо е, че в същото време се предвиждат допълнително разходи, и до края на тази година, и за следващата, за самолети. Не може в тежката социално-икономическа криза, бедността и страха на хората от цени, студ и глад, тези пари да отидат за нови самолети. Така че имаме разбиране и ще разговаряме между първо и второ четене какво да внесем допълнително", обясни Нинова.

По думите ѝ БСП ще представи социалния си пакет, като всяка партия има право да предложи това, което тя иска и по този начин ще се търси разумното сечение. 

"Целта е да помогнем на хората, да укрепим икономиката, но това да не е за сметка на финансовата стабилност на страната. Ще разговаряме за разумните решения", каза още Нинова.

Тя добави, че народните представители нямат право да внасят Закон за държавния бюджет, а могат да ползват само това, което внесе кабинетът – служебен или редовен. 

"Предстоят ни интересни разговори, но съм сигурна в едно – така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид", категорична е тя.

По думите на лидера на БСП това не е мнозинство за правителство. "Това е разумно мнозинство за гарантиране на хората през зимата и за укрепване на икономиката. Това не променя позицията ни, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Тепърва предстои връчването на мандатите, но нямаме време за губене по отношение на бюджета. Хората чакат реални решения за живота си", настоя тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR