МС прие удължителен закон за бюджета, синдикатите продължават да настояват за по-високи доходи

Тристранният съвет не прие удължаване на действието на Бюджет 2022 г.

31.10.2022 | 17:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

Министерският съвет прие закона, с който се удължава действието на настоящия бюджет 2022. Министерството на финансите и служебното правителство решиха да не внасят проектофинансова рамка за следващата година, заради липсата на редовен кабинет.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо. Правителството се спря на т.нар. удължителен закон за бюджета. Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани", заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Преди заседанието социалните партньори - кабинет, работодатели и синдикати, не се разбраха за т.нар. удължаващ закон за бюджета, който продължава действието на бюджет 2022 до март догодина. Причината е отказът на синдикатите да приемат финансова рамка, в която няма заложени по-високи доходи, компенсиращи инфлацията.

Тристранният съвет не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 г. до сформирането на ново редовно правителство.

"Законопроектът не получи одобрение от НСТС, той беше подкрепен от работодателите, но не и от синдикатите. С този законопроект се дава възможност да се плащат осигурителните плащания за следващата година, с което спекулациите, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават, няма да има намалени плащания, напротив, ще се увеличат", заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Лазар Лазаров.

С т.нар. "удължителен закон" се гарантират всички плащания от хазната. Предвидено е и финансирането на непредвидени неотложни разходи.

"Увеличението на пенсиите ще продължи да действа и през следващата година, всички мерки за бизнеса и хората ще продължат да действат. Общините трябва да са спокойни, така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини", посочи служебният министър на финансите Росица Велкова.

Синдикатите обаче продължават да настояват за по-високи доходи, с които да се компенсира растящата инфлация.

"Всичките публични администрации, неприемането на актуализацията на техните бюджети, оставяйки хората да работят на ниски заплати от 700-800 лева - за нас това е неприемливо, имайки предвид кризите в държавата вече 2 години", коментира инж. Йоанис Партениотис от КТ "Подкрепа".

Миналата седмица стана ясно, че служебното правителство се отказва от внасянето на Бюджет 2023. Така на практика с този удължителен закон се запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, както и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство.

"Да внесе удължаващ закон, за да се гарантира поне това, което имаме до момента, убедени сме, че все пак това не е най-добрият бюджет, не знаем за колко време ще действа", уточни Добри Митрев от БСК.

По закон бюджетът, или в случая "удължителният закон", трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на октомври, което означава, че преди това трябва да бъде одобрен и от правителството. Социалните партньори се обединиха, че трябва да има редовно правителство, което да изготви бюджетната рамка за 2023 г.

С удължения бюджет минималната работна заплата остава 710 лева, а минималната пенсия 467 лева. Предстои бюджетът да бъде разгледан от Народното събрание.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.