Тристранката не прие удължаване на действието на Бюджет 2022

Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа"

31.10.2022 | 12:33 Редактор: Тодор Петров
Тристранката не прие удължаване на действието на Бюджет 2022

Тристранният съвет не прие законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново редовно правителство. Резерви срещу текстовете изразиха от КНСБ и КТ "Подкрепа", тъй като според синдикалните организации с тях не се осигурява покачване на доходите, което да компенсира инфлацията.

"Социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство, което да изготви бюджет за догодина", увери вицепремиерът Лазар Лазаров по време на заседанието на Тристранния съвет.

Работодателските организации са на обратното становище спрямо това на синдикатите. Те подкрепиха т.нар. "удължителен закон", тъй като чрез него се запазват всички социални плащания в настоящия им размер и не се раздува допълнително дефицитът.

"Правителството подготвя проект на закон за въвеждане на регламента, така че да се определят приходите, които ще бъдат администрирани във Фонд "Сигурност" на електроенергийната система, и програмите за подпомагане и за подкрепа на бизнеса за високите цени на енергоносителите. Не считам, че подкрепата би била негативна спрямо сега действащата", заяви министърът на финансите Росица Велкова, предаде БГНЕС.

"Общините трябва да са спокойни, защото така се осигурява финансиране по реален размер по фактура за отопление на училищата и детските градини, за осветление на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на дейности за непредвидени или неотложни разходи, ако се появят ситуации, които изискват такива спешни решения", каза още Велкова. 

Снимка: БГНЕС