България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гьоков: Удължаването на бюджета замразява социалните плащания и обрича българите на трудна зима

Според бившия социален министър минималната работна заплата трябва да бъде около 850 лв.

02.11.2022 | 09:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

БСП ще настоява за увеличаване на доходите и всички социални плащания. От левицата са против удължаване на действието на стария бюджет, тъй като според Корнелия Нинова това означава замразяване на доходите и увеличаване на цените.

"Вчера беше внесен от МС един законопроект, с който се удължава действието на държавния бюджет за 2022 г. и ние от БСП сме против това, защото означава замразяване на всички плащания", заяви председателят на социалната комисия в парламента и бивш социален министър – Георги Гьоков, в студиото на "България сутрин".

По думите му минималната работна заплата трябва да бъде около 850 лв.

"Пари има в държавата и в бюджетите, щом в бюджета така настойчиво се прокламират средства за инвестиционни проекти като закупуване на самолети. Всичко зависи от това как се разпределят и преразпределят парите", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Гьоков е категоричен, че трябва да повишим събираемостта и добави, че от инфлацията също се увеличават приходите в бюджета заради високите цени и ДДС. Социалистът коментира отбранителната система.

"Може ли да ми обясни някой, който се занимава с военно дело, как с 8 самолета можем да си повишим бойната способност, като съседите ни имат по 3-4 пъти повече?! Във времена на криза ли трябва да решим тези проблеми, които сме затлачвали 30 години? Може би трябва да си променим виждането за отбранителната ни система. Защо не се насочим към дронове?", пита Гьоков.

Той сподели, че наблюдава и в другите партии внесени законопроекти в социалната сфера, които предвиждат увеличаване на пенсиите и на социалните плащания, но не смята, че някой е съгласен с вкарването на този бюджет от 2022 г.

"Той сигурно осигурява някаква финансова стабилност според служебния кабинет, но обрича българите да изкарат трудно зимата във време на инфлация и криза. Държавата трябва да направи всичко, за да подкрепи българите в този труден момент, включително и с цената на малко по-висок дефицит", е мнението на бившия социален министър.

Той посочи, че в българската социална система има един сериозен недостатък - нямаме реална картина на това кой и от какво подпомагане се нуждае, затова се подпомагат всички по един и същи начин "на калпак". Според него, за да се избегне това, трябва да се определи понятието "енергийно беден".

"Първо, изключително сложно е да се дефинира. В Европа няма такава абсолютно добре действаща дефиниция на понятието енергийно беден. Второ, това понятие трябва да се дефинира междуинституционално. Ако ние можем да определим това понятие, ще подпомагаме тези, които наистина имат нужда с по-адекватни суми", подчерта Гьоков.

По думите му единият от мотивите на служебния кабинет да внесе този бюджет е, че няма редовно правителство и отговорността, която трябва да се поеме, трябва да бъде от редовен кабинет, зад което стои формирано мнозинство в НС.

"Аз съм оптимист по природа, но с първия мандат по-скоро не, заради създадените отношения на непримиримост между първата и втората политическа сила. С втория мандат също не виждам опит. Може би сериозният опит, който трябва да се направи, е с третия мандат. Като пета политическа сила е много екзотично да очакваме, въпреки че Конституцията го предвижда. Трябва да бъде избрана партия, която има реален шанс да направи кабинет", твърди Гьоков.

Той смята, че е проблем на българската политическа система, че се слагат червени линии и партиите не искат да разговарят помежду си, но вижда в този парламент първите наченки на разговори. И даде за пример подкрепата от страна на БСП за избор на председател на НС.

Гледайте видеото с целия разговор.