Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Искрен Митев: Бихме говорили с ГЕРБ, ако променят модела си на работа

По думите му това, че в момента има председател на НС, е изключително голям компромис

31.10.2022 | 20:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

След консултациите при Радев какви ще се ходовете на "Продължаваме промяната"?

"Продължаваме промяната" обича подхода на открития диалог и няма нищо скрито. Нашата позиция е много ясна, българските граждани ни отредиха да сме втора политическа сила. Не разбирам защо ГЕРБ постоянно се опитват да избягат от отговорността да съставят правителство", заяви Искрен Митев от "Продължаваме промяната" в студиото на "Денят ON AIR".

Според него най-големият проблем на българската политика е двуличието.

"Ние виждаме, че ГЕРБ не са готови за никаква промяна дори с тяхната кандидатура за избор на председател на НС", категоричен е гостът.

По думите му това, че в момента има председател на НС, е изключително голям компромис, за да може да се върви напред, но е компромис на сметката на ГЕРБ, защото невъзможността да се излъчи нормален председател е тяхна.

"Ние бихме говорили с ГЕРБ, ако те са склонни да променят модела си на работа, който е работа на задкулисието - ако те излязат открито пред хората, направят заявки. Те са същевременно и в по-силната позиция, и в по-слабата. Те са тези, които трябва да направят компромиса. Българските граждани са дали на тях ролята да управляват България", посочи Митев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не може президентът да се меси в работата на НС, както и НС не може да се меси в делата на държавния глава, така че ако има такава намеса и тя бъде доказана, това ще покаже, че нещата в България не се случват както би трябвало – да има разделение на властите и ясна отговорност кой какво върши.

Гледайте целия разговор във видеото.